Lezing ‘De kulturkampf en de kloosters in Limburg’

11 juli 2022

20:00 uur

Gemeenschapshuis De Bantuin (Pastoor Kierkelsplein 20, Venlo)

Entree: Leden: gratis, niet-leden: € 5,00

Op maandag 11 juli organiseert Kring Venlo de lezing De Kulturkampf en de kloosters in Limburg door prof.dr. Peter Nissen. Peter is hoogleraar kerkgeschiedenis, spiritualiteitsstudies en oecumenica geweest aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, maar heeft zich ook veel beziggehouden met de regionale geschiedenis van Limburg en Noord-Brabant.

De lezing

Aan het eind van de negentiende eeuw streken maar liefst 45 Duitse kloostergemeenschappen op Limburgse bodem neer. Ook in Venlo en omgeving vonden Duitse kloosterlingen een (soms slechts tijdelijk) nieuw thuis. In Steyl ontstond zelfs een nieuwe, in oorsprong Duitse, missiecongregatie van mannen en vrouwen: de Societas Verbi Divini en de actieve en contemplatieve (blauwe en roze) missiezusters.

De komst van de Duitse kloosterlingen had te maken met een strijd tussen de Pruisische overheid en de rooms-katholieke kerk in Duitsland die bekend is geworden als de Kulturkampf. Wat was de voorgeschiedenis van die strijd en waarin uitte het conflict zich? En waarom werden de pijlen juist op de kloosters gericht? En vervolgens: waarom vestigden zich zoveel Duitse kloostervluchtelingen in de Nederlandse provincie Limburg? Welke betekenis hebben zij hier gehad? Een belangrijk deel van de Duitse katholieke kerkgeschiedenis heeft zich namelijk op Limburgse bodem afgespeeld.

Praktische informatie

Het is mogelijk dat er foto-, film- of geluidsopnames worden gemaakt. U wordt door uw aanwezigheid geacht daarvoor uw toestemming te hebben verleend en daarmee akkoord te gaan.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit