Lezing Charles Roemers (1748-1838). Een Maaslandse regent in roerige tijden

2 november 2020

19:30 uur

Online.

Op maandag 2 november om 19:30 uur zal de lezing van Lambert Jacobs, getiteld Charles Roemers (1748-1838). Een Maaslandse regent in roerige tijden, plaatsvinden. Dit keer zal de lezing online te bekijken zijn. Na afloop kunt u de lezing blijven bekijken, omdat de lezing via het YouTube kanaal van LGOG beschikbaar zal blijven.

Elke Maastrichtenaar kent wel Jan Pieter Minckelers (1748-1824) van naam, hetzij vanwege de straat die naar hem genoemd is hetzij vanwege zijn standbeeld aan het begin van de Boschstraat. Velen zullen ook weten dat hij de uitvinder was van het steenkolengas. Vrijwel geen enkele Maastrichtenaar kent Minckelers’ stad- en leeftijdgenoot Charles Clément Roemers (1748-1838). In zijn tijd was deze veelzijdige man onder andere als advocaat, schepen, parlementslid in Parijs, bewonderaar van Napoleon en tegenstander van de autoritaire politiek van koning Willem I echter een even bekende zo niet bekender persoon als Minckelers. Hij werd bewonderd maar ook gevreesd en benijd. Tot op hoge leeftijd verzette hij zich tegen de splitsing van Limburg, de provincie waarvoor hij als pleitbezorger van het Franse departement Nedermaas als één van de grondleggers gezien kan worden.

Met zijn proefschrift Grenzen verlegd. Charles Roemers (1748-1838) een Maaslands regent in roerige tijden heeft Lambert Jacobs geprobeerd deze man aan de vergetelheid te onttrekken, en hem een plaats willen geven die hij in de canon van de geschiedenis van Maastricht en Limburg verdient. In de lezing van maandag 2 november wil Jacobs u dan ook graag kennis laten maken met enkele hoofdlijnen uit het veel bewogen leven van Roemers en van de al even bewogen en roerige tijd waarin hij leefde. Uw vragen kunt u na de lezing in een e-mail sturen aan Lambert Jacobs: lamb.jacobs@hotmail.com

Het volledige convocaat is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit