Lezing “375 jaar onderwijs in Weert?” door Peter Giesbers

Op maandag 19 juni organiseert Kring Weert de lezing “375 jaar onderwijs in Weert ?” door Peter Giesbers.

Het (Bisschoppelijk) College viert dit jaar het 375-jarig bestaan. Sinds de oprichting van De Aldenborgh in 1939 zijn vele professoren, docenten en leerlingen van het College actief en actief geweest bij de geschiedbeoefening in Weert.

Maar wat weten we eigenlijk van de beginjaren?

Het onderwerp van de lezing
Er was niet zomaar ineens een Latijnse School in Weert. Oud archivaris Jos Wassink heeft de lezer daar al uitgebreid over ingelicht in zijn proefschrift. Maar er is nog veel in Weert niet verteld of geschreven zoals wie waren de kanunniken die de school zijn begonnen en hoe kwamen zij in Weert terecht? Wat werd er onderwezen op de scholen en waarvoor werden de leerlingen opgeleid? Wie heeft ons over de kanunniken geïnformeerd en welke bron(nen) had hij of zij ter beschikking? Weten we iets over de leraren, de rectoren en de leerlingen? De Franse tijd heeft bijna het einde betekend, maar er volgen toch positieve impulsen. Anders had het College nu niet 375 jaar bestaan!

De spreker
Peter Giesbers werd geboren in Horssen in het Land van Maas en Waal. Zijn familie komt voornamelijk uit Noord-Limburg : Mook, Middelaar, de Plasmolen, Gennep en Ottersum. Bij de Paters van de Heilige Geest in Weert heeft de heer Giesbers de middelbare school doorlopen van 1962 tot 1968. Daarna volgde hij de 'ouderwetse' kweekschool in Veghel en Breda en is in laatst genoemde plaats tien jaar werkzaam geweest als onderwijzer. In die jaren studeerde hij in Breda en Rotterdam M.O.-A en M.O.-B Nederlands. Zijn afstudeeropdrachten betroffen voornamelijk de Middelnederlandse taal- en letterkunde. In 1982 solliciteerde hij aan het Bisschoppelijk College en is er 33 jaar leraar Nederlands geweest tot hij in 2015 met pensioen ging. Vanaf die tijd is hij als vrijwilliger verbonden aan het gemeentearchief Weert.

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit