Ledenvergadering en lezing ‘Oorlogsslachtoffers in en uit Venray’ door Sjeng Ewalds

30 mei 2022

19:00 uur

Zaal Odeon (Hoenderstraat 10-12, 5801 CK Venray)

Entree: Leden: gratis, niet-leden: € 5,-

Op maandag 30 mei organiseert Kring Venray de ledenvergadering en een lezing ‘Oorlogsslachtoffers in en uit Venray’ door Sjeng Ewalds

De lezing

De Tweede Wereldoorlog veroorzaakte veel materiële schade en menselijk leed. In onze vorige lezing op 25 april ging het over het herstel van die materiële schade: de Wederopbouw. In zijn lezing ‘Oorlogsslachtoffers in en uit Venray’ zal Sjeng Ewalds nu ingaan op de menselijke verliezen. In Venray zijn veel slachtoffers gevallen, met name bij de bevrijding in oktober 1944. Maar ook elders zijn talrijke personen uit Venray om het leven gekomen.

Op het Venrayse oorlogsmonument staan momenteel 203 namen vermeld. Tot 2020 waren dat er 186. Toen de oude naamplaten in 2020 werden vervangen door een nieuwe, zijn de namen van 17 slachtoffers toegevoegd, waarvan 6 afkomstig uit de dorpen Geysteren, Wanssum en Blitterswijck. De slachtoffers van de strijd met Japan en van de Indonesische vrijheidsstrijd staan op het monument apart vermeld.

Er zijn in Venray echter veel meer slachtoffers gevallen dan bovengenoemde 203. Denk alleen maar eens aan de patiënten van Sint Anna en Sint Servaas, de evacués uit o.a. Overloon en Vierlingsbeek, en Joodse onderduikers. Recent onderzoek komt uit op een totaal van 322 oorlogsslachtoffers, waarbij mensen die overleden door uitputting en ontberingen tijdens bijvoorbeeld de evacuaties uit Venray nog niet eens zijn meegeteld. En dan hebben we het ook nog niet gehad over de gesneuvelde geallieerde en Duitse militairen.
Tijdens de lezing zal de spreker dieper ingaan op de diverse categorieën slachtoffers en een aantal individuele lotgevallen nader belichten.

De spreker

Sjeng Ewalds houdt zich al jarenlang bezig met regionale geschiedenis. Oorlogsslachtoffers en de relatie Venray-Indië hebben daarbij zijn speciale aandacht. Daarnaast is Sjeng actief op gebieden zoals genealogie, begraafplaatsen en emigratie vanuit Venray.

Vergaderstukken

U kunt hier de volledige uitnodiging vinden met daarin de agenda voor de jaarvergadering


Vorige activiteit | Volgende activiteit