Lezing door Serge Langeweg: 'Koempels onder Duitse druk'

17 februari 2020

19:30 uur

Bernardinuscollege (Akerstraat 95 te Heerlen)

Entree: Leden LGOG: gratis / Niet-leden: € 5,-

Kring Parkstad organiseert op maandag 17 februari 2020 i.s.m. het Nederlands Mijnmuseum een lezing door dr. Serge Langeweg over Koempels onder Duitse druk.

Nadat de Duitse troepen op 10 mei 1940 de Nederlandse grens in de buurt van Aken overschreden, waren de kolenmijnen rond Heerlen en Kerkrade de eerste grote bedrijven die hen in handen vielen. De mijnen waren nog intact. In augustus 1939 had de Nederlandse regering bepaald dat de mijnen bij een vijandelijke aanval niet vernield of onklaar gemaakt hoefden te worden. Wel lag de kolenproductie na de Duitse inval enkele dagen stil. Dat kwam door de stremming van het vervoer ten gevolge van de oorlogsomstandigheden. Het personeel kon de mijnen daardoor niet bereiken. Maar al na een kleine week was de productie op het gebruikelijke niveau.

In deze lezing wordt in gegaan op de wijze waarop de mijndirecties en de mijnwerkers omgingen met ruim vier jaar van steenkolenwinning onder Duitse druk. Hoe reageerden ze op Duitse maatregelen om de kolenproductie te controleren en in hoeverre was er speelruimte om de Duitse wensen en bevelen te omzeilen?

Bekijk hier de volledige uitnodiging -->


Vorige activiteit | Volgende activiteit