Lezing door Huub Spoormans: 'Honderd jaar politiek in Limburg: katholieke dominantie, lokalisme en verzuiling'

17 februari 2020

19:30 - 21:30 uur

Venrays Museum, Monseigneur Goumansplein 1, 5801 CZ Venray

Entree: Leden LGOG zijn gratis / Niet-leden betalen €5

Op maandag 17 februari 2020 zal Huub Spoormans de lezing Honderd jaar politiek in Limburg: Katholieke dominantie, lokalisme en verzuiling verzorgen.

Leiderschap is altijd van grote invloed geweest op het gedrag van mensen. In de 20e eeuwe speelde de Katholieke Kerk een grote rol qua leiderschap in Limburg. Niet alleen op geestelijk gebied, maar ook op maatschappelijke gebieden zoals de ziekenzorg, onderwijs, sportverenigingen, en de politiek. Prominente katholieken zoals Mgr. Dr. H. Poels en bisschop Lemmens deden regelmatig felle anti-nazistische uitspraken. In 1954 verscheen het Bisschoppelijk Mandement over 'de Katholiek in het openbaar leven van deze tijd', met het verbod op lidmaatschap van socialistische vakbonden, het luisteren naar de VARA, en het 'ontraden' van het lidmaatschap door lid te worden van de PvdA. Dit mandement werd geschreven door de bisschop mgr. Hanssen, afkomstig uit Oostrum, Venray. Katholieken organiseerden zich in een politieke partij, de KVP. Katholiek leiderschap was dus nadrukkelijk aanwezig. Maar tijden veranderen...

Huub Spoormans behandelt in zijn lezing een stukje jonge Limburgse geschiedenis. Hij verteld hoe de invloed van de katholieke leiders en organisaties op het politieke vlak en op het gedrag van mensen veranderd is, en waar en hoe velen deze veranderingen min of meer bewust hebben meegemaakt en beleefd.

Bekijk hier de volledige uitnodiging -->


Vorige activiteit | Volgende activiteit