Kennismaking met 't Hetje

19 augustus 2019

20:00 - 22:00 uur

Gemeenschapshuis De Bantuin - Pastoor Kierkelsplein 20, 5916 SW Venlo

Entree: Leden LGOG gratis / Niet-leden betalen €5

De Venlose historicus Paul Seelen werkt aan een boek over ’t Hetje. Exclusief voor de leden van LGOG Kring Venlo geeft hij op maandag 19 augustus a.s. alvast een voorproefje in de Bantuin.

Bij de bouw van de Venlose Maasboulevard in de jaren negentig werd geopperd de naam ’t Hetje terug te laten keren. Deze optie werd resoluut van tafel geveegd. Men was bang dat de naam bij het publiek en projectontwikkelaars teveel negatieve associaties zou oproepen. Zelfs meer dan zestig jaar na de sloop lag het nog gevoelig. De pijn zat diep… Men schaamde zich voor de als asociaal te boek staande bewoners. Maar had men zich niet veel meer moeten schamen voor het feit dat men het ‘Hetjesvolk’ zo lang aan zijn lot had overgelaten?

De volksbuurt ’t Hetje, een wirwar van steegjes en sloppen tussen de Jodenstraat en de Maas. Zich fatsoenlijk noemende Venlonaren liepen er met een wijde boog omheen. Niet helemáál zonder reden. Want, het was er – soms – niet pluis. Er werd gescholden, gevochten, stevig gedronken en gehoereerd. Er heerste bittere armoede en hoge werkloosheid. Maar saai was het er allesbehalve...

Bekijk hier de volledige uitnodiging >>


Vorige activiteit | Volgende activiteit