Jaarvergadering & lezing over WOII in Nederlandse poëzie

1 april 2019

19:00 uur

StayOkay, Maasboulevard 101 te Maastricht

Entree: LGOG leden gratis / Niet-leden betalen voor de lezing €3

Kring Maastricht organiseert op maandag 1 april haar jaarvergadering (19.00-20.00 uur) en een lezing over de doorwerking van de Tweede Wereldoorlog in de Nederlandse poëzie (20.00-22.00 uur).

Oorlog en poëzie gaan sinds mensenheugenis samen. De meest geciteerde regels uit de literatuur over de Tweede Wereldoorlog zijn dan ook afkomstig uit een gedicht, namelijk ‘Vrede’ van Leo Vroman: ‘Kom vanavond met verhalen…’ Des te opmerkelijker is het dat nooit onderzocht werd hoeveel gedichten er over de Tweede Wereldoorlog zijn verschenen. Het aantal publicaties over de oorlog is bijna ontelbaar, maar deze poëzie kwam hierin nauwelijks aan bod.

Liesbeth Vonhögen heeft onderzoek gedaan naar de mate waarin en de wijze waarop de oorlog weerslag heeft gekregen in de Nederlandse poëzie. In haar proefschrift 'Nu alles voorbij is, begint wat voorbij is opnieuw' beschrijft ze de opvallende resultaten van dit onderzoek: honderden dichters, onder wie natuurlijk ook veel Limburgse dichters, hebben zich over deze oorlog geuit. In totaal heeft zij 2791 oorlogsgedichten getraceerd in de periode van 1940 tot en met 2005.

In haar lezing zal zij ingegaan op de verschillen en overeenkomsten tussen de manier waarop de Tweede Wereldoorlog aanwezig is in het historisch onderzoek en in de herinneringscultuur in het algemeen én de weerslag in de poëzie.

Bekijk hier de notulen van jaarvergadering 2018 >>

Bekijk hier het jaarverslag van 2018 >>

Bekijk hier het programma van de jaarvergadering en de volledige uitnodiging >>


Vorige activiteit | Volgende activiteit