Jaarvergadering & lezing Nederlands-Duitse grens

19 maart 2018

19:00 - 21:45 uur

Pand ODEON, Hoenderstraat 10-12 te Venray

Entree: gratis voor leden van LGOG / € 3 voor niet-leden

De Kring Venray nodigt u van harte uit voor de jaarvergadering, gevolgd door een interessante lezing over de ‘Nederlands-Duitse grens vanaf 1815 en de invloed op de inwoners’ rondom Venray.

In de 16e en 17e eeuw hoorde Venray bij het Hertogdom Gelre en in de 18e eeuw hoorde het bij Pruisen. Daarna kwam de Franse tijd die eindigde in 1815 met het Congres van Wenen, waarin werd vastgelegd dat Venray 'Nederlands' zou worden. Er werd een nieuwe grens getrokken tussen 'Duitsland' en 'Nederland'. Limburg voelde zich echter niet zo thuis bij Nederland en was nog lid van de Duitse Bond. Toen in 1866 de Duitse Bond werd opgeheven, werd Limburg dan ook definitief Nederlands.

De Eerste Wereldoorlog breekt uit, gevolgd door de Tweede Wereldoorlog en van het goede nabuurschap met Duitsland blijft niet veel meer over. Voor lange tijd zullen de verhoudingen tussen Nederland en Duitsland gespannen blijven. Hoewel de grens nu helemaal open is en iedereen zoveel bij elkaar op bezoek kan gaan als hij wil zit de grens toch nog dik verankerd in een hele hoop aspecten van het leven, politiek, de wijze van bouwen, eten, de omgangsvormen, de werkomgeving, de taal en de humor ...

Bekijk hier de volledige uitnodiging >>


Vorige activiteit | Volgende activiteit