Jaarvergadering & Lezing 'Historische Tijdrekenkunde'
Op 16 mei organiseert Kring De Westelijke Mijnstreek haar jaarvergadering (19.00 uur), gevolgd door een lezing (20.00 uur) over 'Historische Tijdrekenkunde' door Truus Roks.
De herkomst van het woord almanak is betwist, maar de betekenis heeft alles te maken met tijdrekenkunde, bedoeld om aan de hand van de beweging van zon, maan en aarde een kalender samen te stellen. Kalender als een astronomisch gefundeerde tijdrekening van dagen, maanden en jaren.
Het belangrijkste doel van een kalender was te weten welke dag het was. In de middeleeuwen, en nog lang daarna, blijkt dat zo eenvoudig nog niet vast te stellen. Niet overal begon het jaar op 1 januari, maar bijvoorbeeld met Pasen of met kerstmis of Goede Vrijdag of zelfs Maria Boodschap. De dag werd voornamelijk aangegeven in heiligendagen of de avond eraan voorafgaand; Sinterklaasavond en kerstavond gebruiken we nog steeds. Voorts was het van belang te weten wat de weersvoorspellingen waren, waar de jaarmarkten gehouden werden, en welke medische handelingen verricht konden worden. Geloof en bijgeloof komen perfect samen op de zestiende-eeuwse kalenders.
In de loop der tijden is het begrip kalender en almanak één geworden, en vanaf de zeventiende eeuw werd het steeds meer een gewoonte om allerhande nuttige en interessante wetenswaardigheden ook op te nemen in de almanak. Te denken valt aan het sluiten van de stadspoorten, wisselkoersen van munten, het buitenlandse nieuws, weersverwachtingen, spreekwoorden en gezegden en geschiedkundige verhandelingen.
Bekijk hier de agenda voor de jaarvergadering >>
Bekijk hier de volledige uitnodiging voor jaarvergadering en lezing >>
Vorige activiteit | Volgende activiteit