IJzeren Rijn, schakel tussen Oost en West

Kring Gelders Overkwartier van Roermond organiseert op maandag 2 september 2019 i.s.m. Stichting Rura een lezing door Vincent Freriks over de 'IJzeren Rijn als schakel tussen Oost en West'.

Tijdens de lezing gaat Vincent Freriks in op de geschiedenis van de verkeersproblematiek tussen Antwerpen en het Rijnland, de rivaliteit tussen Nederland en België, de aanleg van de lijn, de ontwikkeling van het vervoer, de perikelen rond de Eerste Wereldoorlog, de eigendomsverhoudingen, de medewerkers, de gebouwen enzovoort. Een bijzondere rol spelen uiteraard het klooster “Sankt Ludwig” bij Vlodrop Station, de mijn “Sophia-Jacoba” in Hückelhoven, de merkwaardige nederzetting Vlodrop Station en de “Bong’schen Mahlwerke” in Rosenthal bij Dalheim.

Een vrij onbekend aspect is de rol die de IJzeren Rijn heeft gespeeld bij de landverhuizing van miljoenen mensen uit Midden en Oost-Europa die via Vlodop naar Antwerpen en vandaar naar de Verenigde Staten emigreerden. Grote opluchting en onvoorstelbaar menselijk leed maakten deel uit van de geschiedenis van de IJzeren Rijn terwijl ook de komst van de Poolse arbeidsmigranten en de, verder nagenoeg onbekend gebleven, inzet van de Noorse luchtmacht aan de IJzeren Rijn niet onbelicht zullen blijven.

Bekijk hier de volledige uitnodiging >>


Vorige activiteit | Volgende activiteit