Habetslezing 2023

Op woensdag 20 september zijn alle leden van LGOG van harte welkom om deel te nemen aan de Habetslezing 2023 door Steven Vanderputten.

Een topstuk uit het Limburgse verleden: het oeuvre van Peter Treckpoel (1442-1510/11)

De laatste decennia van de vijftiende eeuw waren zonder twijfel één van de meest verwoestende fasen in de politieke en militaire geschiedenis van de twee Limburgen. En ook op religieus vlak waren dit bijzondere jaren, want temidden van al het oorlogsgeweld vormde er zich een steeds dichter netwerk van kleine religieuze gemeenschappen, waaronder talrijke van lekenvrouwen uit de sfeer van de Moderne Devotie. Een bevoorrechte getuige van die ontwikkelingen was de priester Peter Treckpoel (1442-1510/11). Na kapelaan te zijn geweest in Geulle en vervolgens in Sittard verhuisde hij in 1492 naar Bilzen om er biechtvader te worden van de plaatselijke zusters Tertiarissen. Hij trof er een gemeenschap vrouwen aan die diep getraumatiseerd was door de oorlogen en ontberingen van de afgelopen twintig jaar. Naar eigen zeggen bracht Treckpoel orde op zaken en herstelde hij de moraal in het klooster. Maar daarnaast vond hij ook de tijd om zich aan zijn passie te wijden: geschiedschrijving. Behalve een kroniekje van de zustergemeenschap te Bilzen schreef hij in de laatste twee decennia van zijn leven een omvangrijke geschiedenis van de bisschoppen van Luik en een al even uitvoerige wereldkroniek van de landen van Overmaas.

Praktische informatie

De inloop begint vanaf 19:00 uur met koffie/thee en vlaai waarna om 19:30 uur de Habetslezing zal starten en welke eindigt rond 21:30 uur.

In de wijk de Baandert, direct grenzend aan de Odasingel, kunt u gratis parkeren. De dichtstbijzijnde parkeergarage is de Odaparking (Haspelsestraat 41).

Noteer deze activiteit in uw agenda. Wij hopen op uw aanwezigheid, u bent van harte welkom!

Graag vooraf aanmelden uitsluitend via e-mail: info@lgog.nl.

De volledige uitnodiging treft u hier aan.


Vorige activiteit | Volgende activiteit