Gluren bij de buren: Susteren

24 juli 2018

19:00 uur

Sint-Amelbergabasiliek te Susteren

Entree: gratis

Het eerste dat velen te binnen schiet, als je spreekt over een bezoek aan Susteren is ongetwijfeld de H. Amelbergabasiliek, een van de oudste kerken van Nederland. Deze kerk neemt nu eenmaal een prominente plaats in als het gaat om de historie en geschiedenis van eeuwenoude Suestra, gelegen nabij de Rode Beek. Toch heeft ook de oude kern een rijke en boeiende historie. Legio verhalen zijn historisch verantwoord, andere komen voort uit overlevering van generatie op generatie.

Gluren bij de buren neemt deelnemers op dinsdag 24 juli mee naar een aantal markante plekken die interessant zijn om bij stil te staan: uiteraard de Basiliek, maar daarnaast de Sjtadsmeule, de Gildeman, de Aw Mert, de Feurtherpoort, het kerkhof en de nabijgelegen Rode Beek.

In 714 werd door Pepijn van Herstal een abdij gesticht in Susteren, door het domein bij de beek Suestra te schenken aan Willibord. De abdij werd eerst bewoond door monniken en vanaf de late 9de eeuw door nonnen. In de 13e eeuw werd het een stift voor adellijke stiftdames. In de Franse tijd werd het klooster gesloten en kort daarna afgebroken. De huidige Sint Amelbergabasiliek gaat terug op de latere romaanse kerk van deze abdij. In 900 werd koning Zwentibold hier begraven.

Bekijk hier het volledige programma van de Cultuurhistorische Zomer 2018, met onder meer details over het bezoek aan Susteren >>


Vorige activiteit | Volgende activiteit