Excursie naar ’s Herenelderen, Vreren en Tongeren

24 augustus 2019

08:30 - 17:30 uur

Vertrek vanuit Heerlen bij de Sint-Anna kerk

Entree: Leden LGOG €37 / Niet-leden €42

Op zaterdag 24 augustus 2019 organiseert LGOG Kring Parkstad i.s.m. Kring De Westelijke Mijnstreek een dagexcursie naar ’s Herenelderen, Vreren en Tongeren. Echter waren er onvoldoende intekenaren voor een busexcursie. Derhalve bieden de kringen de excursie thans als middagexcursie aan op basis van eigen vervoer. Wie geen eigen vervoer heeft gelieve dit door te geven aan de secretaris, Jody Martens.
Wie afziet van de excursie en reeds betaald heeft, krijgt het geld geheel teruggestort. Wie meegaat, ontvangt het te veel betaalde.

Toelichting
Tongeren noemt zich met recht de oudste stad van België. Al in het begin van de eerste eeuw na Christus was er sprake van een Romeinse nederzetting. Deze had een gunstige ligging en groeide uit tot een echte stad met een uitgebreide omwalling. De stad was tevens de hoofdplaats van de civitas Tungrorum. Onder de O.L. Vrouwebasiliek van Tongeren is tussen 1999 en 2008 uitgebreid archeologisch onderzoek uitgevoerd. Tal van restanten van de Romeinse architectuur en cultuur, alsmede uit jongere tijd zijn tevoorschijn gekomen. Bijzonder interessant was de vondst van de resten van een Romeinse basilica uit het begin van de vierde eeuw. Dit bouwwerk is niet als kerk gebouwd, maar omstreeks het jaar 350 vindt een verbouwing plaats die duidt op het gebruik van de basilica als kerk. Het tijdstip van de verbouwing valt samen met schriftelijke berichten over bisschop Servatius, de ‘bisschop van de Tongeren’.

Via het Teseum (de schatkamer van de basiliek) is de goed toegankelijke en fraai vormgegeven opgraving te bezoeken. Dat bezoek wordt begeleid door de expert bij uitstek dr. Alain Vanderhoeven, die indertijd de leiding had over
het archeologisch onderzoek. Hij zal voorafgaand aan het bezoek een middels een beamerpresentatie in het Gallo-Romeins Museum de opgravingsresultaten nader toelichten.

Wij maken er op attent dat van 16.00 tot 16.35 in de basiliek een orgelconcert wordt gegeven. Dat is vrij toegankelijk en kan op eigen gelegenheid bezocht worden.

Programma
13.30 lezing dr. Vanderhoeven in het Gallo Romeins Museum
14.00-16.00 rondleidingen in opgraving annex bezoek aan Teseum

Kosten
De kosten bedragen 17,50 / persoon (lezing en bezoek aan het Teseum). Niet leden betalen 22,50.

Adres Gallo Romeins Museum: Kielenstraat 15, 3700 Tongeren
Parkeren: parking De Motten (gratis, op 10 minuten van het museum) of de Q-Parkings Julianus, Centrum of Grote Markt (niet-gratis, op enige minuten afstand).


Vorige activiteit | Volgende activiteit