Excursie naar Overasselt, Nederasselt en Grave

Op donderdag 27 juli organiseert LGOG Kring Weert, de Aldenborgh en de Geschied- en Heemkundige Kring “Het Land van Thorn” een excursie naar Overasselt, Nederasselt en Grave.

Overasselt en Nederasselt
Ons lid Joeri Minses (Weert, 1980), burgemeester van Heumen, waartoe Overasselt en Nederasselt behoren, zal ons verwelkomen in museum De Lage Hof in Overasselt.

Mevrouw Anette Mengde, voorzitter van het Erfgoed Platform Heumen, zal vervolgens een inleiding houden over de geschiedenis van met name Overasselt, met als sluitstuk de Tweede Wereldoorlog. Aansluitend worden er filmbeelden getoond ter introductie op een rondrit met als thema de Tweede Wereldoorlog. Met onze gids Hans van Lanen gaan we naar Heumen waar we te horen krijgen wat er zich afspeelde tijdens de Tweede Wereldoorlog tussen de twee bruggen van Heumen en Grave. Eef van Hout, historisch onderzoeker, zal ons daar nog meer vertellen.

Daarna vervolgen we de bustour, onder andere langs de zogenoemde "Glider" opstelplaats. Op zondag 17 september 1944 vond in het kader van de bevrijdingsoperatie Market Garden in Overasselt en Nederasselt een van de grootste luchtlandingsoperaties aller tijden plaats. In de weilanden ten noorden van beide kerkdorpen landde toen het 504de Parachutisten Infanterie Regiment.

Na een lunch in agrarisch museum Lage Hof gaan we met de gids in de bus richting Grave langs Kroonwerk Coehoorn (1702) met een blik op Grave.

Grave
Daarna bezoeken we het Graafs Kazemattenmuseum. Hier begint de Peel-Raamstelling, een Nederlandse verdedigingslinie tussen Grave en de Belgisch-Nederlandse grens bij Lozen-Weert. Deze verdedigingslinie, die in 1939 werd aangelegd, is al op 10 mei 1940, de eerste oorlogsdag, gevallen. Aansluitend bezoeken we het Graafs Museum.

Na het museumbezoek is er nog vrije tijd om een kijkje te nemen in de historische vestingstad Grave. Om 17.30 uur vertrekken we richting Weert.

Overzicht van het programma (tijden bij benadering):

07.45 uur: Vertrek vanuit Thorn, parkeerplaats sportpark Ter Koel, Ittervoorterweg 51

08.00 uur: Vertrek vanuit Swartbroek, Sint Corneliusplein (bij de kerk)

08.15 uur: Vertrek vanuit Weert, Kupers, Kelvinstraat 1, Kampershoek

09.30 uur: Aankomst in Overasselt; koffie en gebak in museum De Lage Hof

10.30 uur: Bustour met deskundige gidsen

12.30 uur: Lunch in museum De Lage Hof

13.30 uur: Vertrek met gids naar Grave

14.00 uur: Aankomst in het Kazemattenmuseum in Grave, aansluitend naar het Graafs Museum. Op eigen gelegenheid kan men dan de stad Grave bezoeken.

17.30 uur: Vertrek naar Weert.

18.45 uur: Aankomst in Weert.

19.00 uur: Aankomst in Swartbroek.

19.15 uur: Aankomst Thorn.

Deelnamekosten en aanmelding voor deelname

Deelnemers die lid zijn van de GHK “Het Land van Thorn”, het LGOG of de Aldenborgh betalen een bedrag van € 60,00, niet-leden betalen € 70,00.

In de deelnemersbijdrage zijn begrepen: de kosten van de bus, koffie met gebak, lunch, gidsen, entree musea en fooi voor de buschauffeur.

Museumkaarthouders krijgen de reductie bij de musea achteraf teruggestort. Neem dus u Museumkaart mee.

De aanmelding voor deelname aan de excursie dient te geschieden op één adres en wel bij de secretaris van de Aldenborgh, de heer Paul Lammeretz, en wel via het e-mailadres: info@dealdenborgh.nl.

U vermeldt in uw aanmelding:

1 Naam/namen van de deelnemer(s)

2 Lid of geen lid GHKT, LGOG of vriend Aldenborgh

3 Opstapplaats

4 Eventuele dieetwensen

De verschuldigde deelnemersbijdrage dient bij opgave van deelname gelijktijdig voldaan te worden door overschrijving op bankrekening NL31 RABO 01769 68334 ten name van Stichting de Aldenborgh.

Er zijn voor deze excursie slechts 50 plaatsen beschikbaar. Bij overboeking hanteren we de volgorde van aanmelding. Gezien de te verwachten belangstelling is aanmelding per omgaande aan te bevelen. Doe het dus liever vandaag dan morgen, maar in elk geval vóór 21 juli a.s.

Indien u na aanmelding/betaling om de een af andere reden alsnog moet afzien van deelname en indien de organisatie geen deelnemers op de wachtlijst heeft staan, dient u zelf voor vervanging te zorgen. Teruggave van de deelnemersbijdrage is niet van toepassing.

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit