Bustour “Ontdek de kastelen van Horst aan de Maas”

9 juli 2023

12:30 uur

Kasteel Huys ter Horst, Kasteellaan 1, 5961 BW Horst

Entree: leden € 19,-; niet-leden € 24,50

Op zondagmiddag 9 juli aanstaande houdt toeristisch ondernemersplatform “Visit Horst” in samenwerking met historisch reisgenootschap “Cliotravel” een bustocht langs de bestaande en verdwenen kastelen van de gemeente Horst aan de Maas.

De excursie
Tijdens de excursie worden de kastelen Borggraaf in Lottum, t Kasteelke in Meerlo en de ruïne Huys ter Horst in Horst bezocht. Tevens reist schrijver en kastelenkenner Ton van Reen mee, hij zal in de bus enkele verhalen vertellen over het leven op de kastelen.

Bij de Vrede van Utrecht in 1713 kwam een groot gedeelte van wat we tegenwoordig kennen als Noord-Limburg onder het gezag van de koning van Pruisen. Dit zogeheten Pruisisch-Gelders Overkwartier, met ook territoria in het huidige Bundesland Nordrhein-Westfalen, heeft bestaan tot de komst van de Franse revolutionairen in 1794. Als feodale rechtsopvolger van de hertog van Gelre was de koning van Pruisen verplicht om de oude Gelderse zeden en gewoonten te eerbiedigen. Eén van die privileges betrof de instelling van een Statenvergadering.

Een belangrijke eis om deel te nemen was het bezit van een Riddermatig goed. Er was wel altijd veel onduidelijkheid geweest welke kastelen en versterkte huizen nu eigenlijk als Riddermatig golden. Pruisen besloot om met de hun typische “Gründlichkeit” aan deze schimmigheid een einde te maken en stelde in 1724 een lijst op van Riddermatige kastelen.

Het Pruisisch-Gelders Overkwartier was op zijn beurt weer opgedeeld in Ambten. Eén van die Ambten was het Land van Kessel, met daarin de huidige gemeente Horst aan de Maas. In deze gemeente werden maar liefst 10 kastelen als Riddermatig erkend. Veel van deze kastelen zijn inmiddels verdwenen of tot een ruïne vervallen. Met name de tegenwoordige staat van kasteel Huys ter Horst, nog in 1738 door Jan de Beijer in volle glorie getekend, roept de vraag op: "Hoe kan een kasteel zo ernstig in verval raken?". Vaak was oorlog of brand de oorzaak, maar in dit geval was simpelweg verwaarlozing de boosdoener. Als een kasteel niet meer werd bewoond dan volgde afbraak. Stenen werden vroeger ter plaatse gebakken in een veldoven. Dat was een tijdrovend proces waarbij ook vaak een gedeelte van de productie mislukte. Wij hebben er het woord misbaksel aan overgehouden. Kortom, in het verleden waren de bouwmaterialen vele malen duurder dan de arbeid, een situatie die we in onze tijd nauwelijks kunnen voorstellen omdat inmiddels het omgekeerde geldt. Een verlaten kasteel was dus een ideale steengroeve.

Praktische informatie
Tijdens de bustocht wordt even haltgehouden voor een kopje koffie of thee met kastelenvlaai. Aan het einde van de rit wacht ons nog een borrelhapje en een drankje.
Deze complete kastelenbustocht bedraagt € 24,50 p.p., maar voor de leden van de het LGOG Kring Ter Horst bieden wij deze tour aan voor € 19,00 p.p.
De bustour start om 12.30 uur vanaf kasteel Huys ter Horst. We verwachten rond 18.00 uur weer terug te zijn. Bent u met de auto, parkeer deze dan achter restaurant Graaf ter Horst, Kasteellaan 1 te Horst

Voor meer informatie, check www.cliotravel.nl. Opgave kan door een mail te sturen naar leon@cliotravel.nl Vermeld erbij dat u LGOG-lid bent.

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit