Excursie "De Westhoek"

Op zaterdag 22 en zondag 23 juni organiseren Kring Parkstad en Kring De Westelijke Mijnstreek een tweedaagse excursie naar “De Westhoek” (Ieper en omgeving) in het kader van de Eerste Wereldoorlog.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn de Duitsers er niet in geslaagd om de stad te veroveren. Na de Vierde en laatste Slag om Ieper, op 18 maart 1918, was de stad geheel verwoest. Van de prachtige Lakenhalle met Belfort resteerde enkel nog een grote hoop puin. Na de oorlog is de stad weer geheel herbouwd.

Van oktober 1914 tot oktober 1918 bevond het slagveld van de ‘Groote Oorlog” zich op enkele kilometers van het Ieperse centrum. In die fameuze Ieperboog of Ypres Saliënt werden maar liefst vier bloedige veldslagen uitgevochten, Vandaag de dag herinneren 425.000 graven en talloze namen van vermisten op monumenten aan deze pijnlijke periode.


Gedurende deze tweedaagse excursie bezoekt u:

  • Tyne Cot Cemetry: met zijn 11.956 graven is dit de grootste Commonwealth-begraafplaats ter wereld, de stille getuige van de bloedige slag bij Passendale.
  • “The Brooding Soldier”: een 10 meter hoog granieten beeld van een Canadese soldaat rustend op zijn geweer.
  • Essex Farm Cemetery: Britse militaire begraafplaats gelegen tussen het centrum van Ieper en het dorp Boezinge. Hier worden 1204 doden herdacht, waarvan er 104 niet konden worden geïdentificeerd.
  • “Deutscher Soldatenfriedhof” In Langemark: Achter de monumentale zandstenen poort liggen ruim 44.000 Duitsers begraven, van wie bijna 25.000 in een massagraf. Meer dan 3000 studenten-vrijwilligers sneuvelden in oktober en november 1914 bij de Eerste Slag om Ieper.
  • Duitse begraafplaats in Vladslo: hier liggen 25.644 gesneuvelde soldaten. De eerste soldaten werden hier al begraven in oktober 1914, tijdens de Slag aan de IJzer.
  • “Memorial Museum Passchendaele“ in Zonnebeke: hier wordt de Slag om Passchendaele (Derde Slag om Ieper in 1917) in herinnering gebracht.

Let op! U kunt zich aanmelden tot uiterlijk 15 maart.

Voor het volledige programma en aanmelding kunt u hier de volledige uitnodiging bekijken >>


Vorige activiteit | Volgende activiteit