‘Doezend krenkdes, ein gezóndheid'

11 maart 2019

19:30 - 21:00 uur

StayOkay, Maasboulevard 101 te Maastricht

Entree: Leden LGOG Gratis / Niet-leden betalen €5

Waaraan ging men vroeger dood? Dat is het thema van deze lezing die op 11 maart door Kring Maastricht wordt georganiseerd.

Een lang leven is een betrekkelijk recente verworvenheid van onze samenleving. Nog in het begin van twintigste eeuw stond het dagelijks leven in het teken van acute infecties, slepende ziektes en een vroegtijdige dood. Zo stond Maastricht omstreeks 1910 in de top-3 van steden met de hoogste kindersterfte van Nederland.

Hoe zijn wij daaraan ontsnapt? Welke sociaaleconomische en mentaal-culturele factoren hebben de ongekende toename van de levensverwachting na 1900 teweeggebracht? De Maastricht Death and Disease Database, een nieuw onderzoeksproject van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg, beoogt door analyse op microniveau nieuw licht te werpen op de vroegste fase van deze spectaculaire transitie.

In de lezing is het de bedoeling om aan de hand van de casus Maastricht de gezondheidstransitie te ontrafelen en de dynamiek daarvan te vergelijken met andere Europese steden.

Bekijk hier de volledige uitnodiging >>


Vorige activiteit | Volgende activiteit