VERZET: Cursus 'Vuursteen tekenen'

25 mei 2022

14:00 uur

De Vondst, Raadhuisplein 20 in Heerlen

Entree: € 25,- per persoon

Deze cursus wordt wegens te weinig aanmeldingen verzet.

Op woensdag 18 mei en 25 mei organiseert Sectie Archeologie een cursus 'Vuursteen tekenen'.

De Cursus

“Als je stenen artefacten wil leren begrijpen kun je twee dingen doen: leren hoe je ze zelf maakt, of leren hoe je ze kunt tekenen. Het tweede is het makkelijkst.” Onderzoekers en liefhebbers van de steentijd brengen veel tijd door met het bestuderen en documenteren van stenen artefacten. Vaak ben je daarbij afhankelijk van afbeeldingen. Tekeningen zijn daarbij vaak het meest informatief. De lijnen en vlakken van zo’n tekening verklappen voor de onderzoeker hoe het afgebeelde artefact is gemaakt. Een geslaagde artefacttekening fungeert als een soort omgekeerde bouwtekening. Andersom is het maken van dergelijke tekeningen een uitstekende, en relatief laagdrempelige manier om die technologische informatie te leren herkennen en begrijpen. De echte tekenaar van steentijdartefacten tekent ze gewoon voor zichzelf!

De Sectie Archeologie LGOG en De Vondst organiseren een cursus vuursteen tekenen. In deze cursus leer je, onder begeleiding van steentijdarcheoloog Yannick Raczynski-Henk, in twee lessen de basisprincipes van het maken van artefacttekeningen. Na afloop ben je in staat om zelfstandig verder te werken aan het perfectioneren van je eigen tekeningen. Tekenmateriaal is aanwezig. Heb je zelf vuurstenen artefacten, neem deze dan mee, maar ga niet meteen voor de mooiste vuistbijl in je collectie; alle begin is moeilijk, dus een wat eenvoudiger artefact is een goed begin.

Praktische informatie

Deze tweedaagse cursus wordt gegeven op woensdag 18 en op woensdag 25 mei 2022, van 14 – 16 uur bij De Vondst in Heerlen. De kosten bedragen €25,- per persoon, te voldoen voorafgaand aan de cursus. Na aanmelding volgt een betaalinstructie. Aanmelden kan via deze link.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit