Beeldenstorm in Stein en de familie van Bronckhorst - Batenburg

Anno 2018 is het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon. Dit herdenkingsjaar vormt een mooie gelegenheid om stil te staan bij deze ingrijpende gebeurtenis. Daarom geeft Sander Wassing op 17 mei een lezing over de beeldenstorm in Stein (1566) en Alva’s Raad van Beroerten.

In de zomer en herfst van 1566 bereikten hoog opgelopen spanningen in de Nederlanden een kookpunt. Een explosieve mix van religieuze, sociale en economische onrust begon te gisten. De broers Dirk en Gijsbert van Bronckhorst –Batenburg stookten deze onrust overal verder op en brachten ‘…’t ghemeene volck tot uproer jegens den Coninck onsen gheduchten heere’.

Als reactie stuurde koning Filips II zijn belangrijkste generaal, de hertog van Alva, met een leger om orde op zaken te stellen. Met zijn de Raad van Beroerten trof Alva’s harde hand ook de broers Dirk en Gijsbert. Na een periode van gevangenschap op het kasteel Vilvoorde werden zij op 1 juni 1568 ‘onthalst’ op de Paardenmarkt van Brussel.

Hoe hebben de broers hun gevangenschap ervaren? Welke rol speelden zij in de gebeurtenissen die zich gedurende 1566-1567 voltrokken? Zijn de godshuizen in de regio Stein ook aangevallen door beeldenstormers? Tijdens de lezing komen deze en andere vragen uitgebreid aan de orde.

Bekijk hier de volledige uitnodiging >>


Vorige activiteit | Volgende activiteit