Algemene ledenvergadering met aansluitend de lezing ‘Minervalia, het oudst bekende literaire drukwerk uit Maastricht’ door Guus Janssen

Op maandag 3 april organiseert Kring Maastricht de Algemene ledenvergadering met aansluitend de lezing ‘Minervalia, het oudst
bekende literaire drukwerk uit Maastricht’ door Guus Janssen.

De lezing

Om 20:00 uur start de lezing van Guus Janssen over de Minervalia. In 2019 wist de Universiteitsbibliotheek Maastricht (UB) in het bezit te komen van dit zeer zeldzame boek van Jean Guyot de Châtelet, het oudst bekende literaire drukwerk uit Maastricht. Het verscheen met keizerlijk privilege in 1554 in druk bij de Maastrichtse drukkerij van Jacobus Bathen. Het werk laat op humoristische wijze de overwinning zien van wetenschap en studie op de domheid en onwetendheid. De tekst is doorspekt met citaten van klassieke en vroegmoderne auteurs, heeft een prachtige, moderne typografie en verschaft inzicht in de muziekkennis van deze regio tijdens de zestiende eeuw.

Behalve het gebruik van deze bijzondere druk voor onderwijs en onderzoek, wil de UB de Latijnse tekst voor een breder publiek toegankelijk maken. Er is zelfs een wens om het drama door een hedendaagse toneelgroep op te laten voeren. Met enthousiasme is een vrijwilligersgroep aan de slag gegaan met een vertaling naar het Nederlands. In deze lezing geeft de heer Guus Janssen inzage in de eerste concrete resultaten van dit project. Daarnaast gaat hij in op de persoon van Joannes Guyot (Joannes Guidonius Castiletanus), het culturele klimaat in het bisdom Luik in zijn tijd en de literaire context van de Minervalia. De heer Odin Essers, conservator van de Bijzondere Collecties van de Universiteit Maastricht, verzorgt een korte inleiding op de lezing.

De aanschaf van de Minervalia was mogelijk door een fondsenwervingscampagne en crowdfunding. Deze crowdfundingcampagne vond plaats in 2019 via umcrowd.nl, de crowdfundingpagina van het Universiteitsfonds Limburg/SWOL.

De volledige uitnodiging is hier te vinden. Het Jaarverslag van de Kring over 2022 is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit