600 jaar Laken- en linnennijverheid in Stramproy tussen oorlogen en vrede 14e – 20e eeuw

9 mei 2023

00:00 uur

De Zaal Stramproy, Mariastraat 1

Entree: gratis

Op dinsdag 9 mei 2023 organiseert Kring Weert lid Harry Seevens een documentaire-avond/lezing over de geschiedenis van het laken- en linnenweven in Stramproy.

In 2020 werden er plannen gemaakt voor de restauratie van het laatste weefgetouw van Stramproy. Dit stuk belangrijk erfgoed mocht voor Stramproy niet verloren gaan.

Uit de plaatselijke geschiedenis blijkt dat het laken- en linnenweven in Stramproy zeker 6 eeuwen een belangrijke economische invloed heeft gehad. Naast het lakenweven bestond natuurlijk ook de landbouw. Dit laatste was meer autarkisch gericht, wat wil zeggen voor het eigen levensonderhoud.

Maar met het lakenweven kon men economisch handelen. De Stramproyer wevers weefde de stoffen, met al de aanverwante beroepen zoals schaapsherder, spinners, vollers, scheerders en ververs. Daarnaast nog de kleermakers en de naaisters. De kooplieden verhandelde de lakens tot ver buiten Nederland.

Ook waren er in deze eeuwen vele oorlogen en opstanden. Door verwoesting moest o.a. de volmolen tot twee keer toe worden opgebouwd om de lakennijverheid in stand te houden. Toch weet de Stramproyse bevolking zich staande te houden. Hun rotsvaste vertrouwen heeft hier zeker aan bijgedragen.

Met de gegevens uit het verleden zoals documenten, overleveringen en geschriften uit dagboeken maakte Harry Seevens een “documentaire /lezing” over deze voor Stramproy belangrijke vorm van arbeid tot aan de laatste wever toe die Stramproy nog kende: “Ties de Wever.” Hij was de laatste beroepswever tot 1940 in Stramproy en waarschijnlijk ook van Limburg.

Wij hopen u allen te ontmoeten op deze lezing/documentaire. Neem gerust andere geïnteresseerden mee, want onze lezingen zijn zoals gebruikelijk voor iedereen gratis toegankelijk.

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit