Lezingen 3e Landschapsdag
Tijdens de derde landschapsdag, met het thema Oorlog en wederopbouw in het Limburgse landschap, werden er verscheidene interessante lezingen gegeven. De lezingen gingen allemaal in op de oorlogshandelingen die in het Limburgse landschap plaatsvonden tijdens de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen hiervan in het landschap.
Een van de lezingen werd gegeven door Dr. Elyze Storms-Smeets, en droeg als titel Oorlog in Arcadië. Limburgse Kastelen en Landgoederen, 1940-1945. Tijdens deze lezing ging Storms dieper in op de onderbelichting van de periode 1940-1945 in de beschreven geschiedenis van landgoederen en buitenplaatsen, die hun focus meestal laten uitgaan naar de gecreëerde pracht en praal, de arcadische levenswijze en landschappen. De Tweede Wereldoorlog had echter veel invloed op deze plekken. Duitse of geallieerde troepen confisqueerden een groot aantal kastelen en landhuizen met hun bijhorende boerderijen en gronden. De huizen werden gebruikt als militaire hoofdkwartieren, scholen, ziekenhuizen en barakken. De landerijen werden benut voor houtproductie, jacht en als militaire slagvelden. Wie meer wil weten over de lezing, en een beeld wil krijgen van de invloed van de Tweede Wereldoorlog op het Limburgse landschap, kan gebruik maken van de onderstaande link.
Een andere spreker die aanwezig was tijdens de Landschapsdag was Ger Frenken. Hij gaf een lezing met de naam Nooit meer honger, de teloorgang van het gemengde bedrijf - impact voor natuur en landschap over de veranderingen in de landbouw tijdens de wederopbouw. De hongerwinter 1944/45 was traumatisch voor de Nederlandse bevolking. Mede daardoor kreeg de al voor de oorlog voorzichtig in gang gezette productiviteitsverbetering van de landbouw ruim aandacht bij de wederopbouw. Dit gebeurde niet alleen in ons land, maar middels het plan Mansholt in heel West-Europa. De veranderingen die hiermee gepaard gingen hadden niet alleen grote invloed op landschap en natuur, maar ook op de sociaal - economische structuur van het platteland. In zijn lezing schetste Frenken hoe hij die veranderingen meemaakte in Noord Limburg. Hoe het kleinschalig gemengde bedrijf, waar hij opgroeide veranderde, en uiteindelijk verdween. Hoe natuur en landschap in Nederland op grote schaal onder druk kwamen te staan, hoe dit weer leidde tot uiteindelijk een ambitieus nationaal natuurbeleidsplan, dat uiteindelijk deels weer onderuit werd gehaald, en hoe nu krampachtig gezocht wordt, o.a. middels natuurinclusieve landbouw, naar oplossingen om het grote biodiversiteitsverlies te keren. Benieuwd naar dit stukje geschiedenis en de ervaringen die Frenken deelde tijdens zijn lezing? Klik dan op de onderstaande link.
Vorige nieuwsitem | Volgende nieuwsitem