Oud-voorzitter Sectie Archeologie doet vondst van Romeinse graven

Yannick Raczynski-Henk vond bij recent bodemonderzoek ter hoogte van Kruisdonk bij Maastricht maar liefst 22 Romeinse graven. Er komt hier een waterbuffer, en om deze reden is men begonnen met graven op deze plaats. Raczynski-Henk was hier als begeleidend archeoloog bij aanwezig. Men wist al dat hier oudheden in de grond te vinden zouden zijn, maar zo veel graven hadden ze niet verwacht. Wel was duidelijk dat hier een Romeinse weg gelopen heeft, en de Romeinen begroeven de as van hun overleden familieleden vaak langs de weg. Meestal gebeurde dit maar in sets van twee: de man en de vrouw des huizes. Grafvelden bestonden eigenlijk alleen aan de rand van nederzettingen. Dit betekent dat er bij Kruisdonk dus een nederzetting moet hebben gelegen, en dat gegeven maakt de vondst nog unieker.

De graven zijn over het algemeen rijk gevuld met aardewerk, glazen bekertjes, gespen, parfumflesjes, munten, naalden van been, messen en gereedschap. Alle vondsten zijn naar laboratoria gebracht voor nader onderzoek. Het aardewerk was ter plekke al te dateren, en komt waarschijnlijk uit de eerste of tweede eeuw na Christus. Wat men door verder onderzoek nog wil achterhalen is hoe lang het gebied bewoond is geweest.

Raczynski-Henk denkt dat de nederzetting helemaal doorloopt tot aan Borgharen, omdat er aan de nieuwe weg richting de Beatrixhaven ooit kleinere vondsten zijn gedaan die op Romeinse bewoning wezen. Raczynski-Henk zou dan ook graag verder graven om te kijken wat er in dit gebied nog te vinden is.


Vorige nieuwsitem | Volgende nieuwsitem