Online Boekpresentatie Maaslandse Monografieën 85

Op vrijdagmiddag 30 oktober werden in Bibliotheek LocHal in Tilburg twee boeken gepresenteerd met de resultaten van nieuw onderzoek over de Tweede Wereldoorlog, beide uitgaande van persoonlijke levensgeschiedenissen. In de onderstaande video kunt u de presentatie over Tussenstation Cosel, van Herman van Rens en Annelies Wilms bekijken, en de presentatie van Ons huis door Arnoud-Jan Bijsterveld. De boeken zijn verkrijgbaar via www.verloren.nl en in de boekhandel.

Tussenstation Cosel verscheen in de serie Maaslandse Monografieën, nummer 85. Het gaat over 39 deportatietrienen die van augustus tot december 1942 vanuit Frankrijk, Nederland en België op weg naar Auschwitz stopten op het station van het Silezische stadje Cosel. Bijna tienduizend Joodse mannen en jongens werden hier geselecteerd. In kampen in Silezië verrichtten zij dwangarbeid, waarbij de overgrote meerderheid bezweek. Hun lotgevallen waren lange tijd een witte vlek in de historiografie, maar worden in dit boek weer aam het licht gebracht. De gang van de mannen en jongens door meer dan honderd dwangarbeiderskampen, hun zware strijd om te overleven, hun pogingen om mens te blijven en de ‘dodenmarsen’ worden in dit boek uitvoerig beschreven.

Het boek Ons huis. Zoektocht naar een Joodse familie in Tilburg begint en eindigt met een riant huis in een mooie straat in Tilburg. Nadat de auteur het in 2000 samen met zijn echtgenoot Hans Harbers had gekocht, ontdekte hij dat het Joodse echtpaar Hans en Bertha Polak-Cohen het in 1928 had gebouwd. Toen de geschiedenis van hun gezin langzaam boven water kwam, bleek er een tragisch verhaal met het huis verbonden te zijn: het verhaal van Bertram Polak, de zoon van het echtpaar. Bertrams familieleden vluchtten in mei 1940 naar Engeland, Bertram bleef achter. In december 1941 probeerde ook hij met drie Tilburgse vrienden naar Engeland te ontsnappen, werd verraden en uiteindelijk op 17 augustus 1942 in Auschwitz vermoord. Dit boek vertelt deze geschiedenis en laat zien wat er gebeurt tijdens het achterhalen van het traumatische verleden.


Vorige nieuwsitem | Volgende nieuwsitem