Livestream Lezing 'Charles Roemers (1748-1838). Een Maaslandse regent in roerige tijden' door Lambert Jacobs

Vanaf vandaag (2 november) is de lezing van Lambert Jacobs, getiteld Charles Roemers (1748-1838). Een Maaslandse regent in roerige tijden, online te bekijken via YouTube.

Weinig mensen kennen de Maastrichtenaar Charles Clément Roemers (1748-1838). In zijn tijd was deze veelzijdige man onder andere als advocaat, schepen, parlementslid in Parijs, bewonderaar van Napoleon en tegenstander van de autoritaire politiek van koning Willem I. Hij werd bewonderd maar ook gevreesd en benijd. Tot op hoge leeftijd verzette hij zich tegen de splitsing van Limburg, de provincie waarvoor hij als pleitbezorger van het Franse departement Nedermaas als één van de grondleggers gezien kan worden.

Met zijn proefschrift Grenzen verlegd. Charles Roemers (1748-1838) een Maaslands regent in roerige tijden heeft Lambert Jacobs geprobeerd deze man aan de vergetelheid te onttrekken, en hem een plaats willen geven die hij in de canon van de geschiedenis van Maastricht en Limburg verdient. In de lezing wil Jacobs u dan ook graag kennis laten maken met enkele hoofdlijnen uit het veel bewogen leven van Roemers en van de al even bewogen en roerige tijd waarin hij leefde.

U kunt de presentatie bekijken via deze link. Heeft u nog vragen? Die kunt u sturen naar Lambert Jacobs, zodat hij ze persoonlijk kan beantwoorden, via lamb.jacobs@hotmail.com.


Vorige nieuwsitem | Volgende nieuwsitem