Lezingen in Museum Valkenburg

Dit jaar herdenkt Gemeente Valkenburg aan de Geul dat het 350 jaar geleden is dat Staatse (Nederlandse) soldaten het imposante Kasteel Valkenburg opbliezen en voor de Fransen onklaar maakten. Deze ramp vond plaats in 1672, het jaar dat nationaal geldt als het Rampjaar. Misschien ken je dit Rampjaar van ‘redeloos, radeloos, reddeloos’, de Hollandse Waterlinie en de moord op de gebroeders De Wit. Deze gebeurtenissen speelden zich af in Holland en Utrecht en kregen een vaste plaats in het nationale onderwijs.

In Valkenburg aan de Geul is de geschiedenis anders! Dat zie je tijdens de expositie Rampjaar 1672 Kasteel Valkenburg opgeblazen. In de nieuwe expositie laat je je meevoeren in het verhaal van de belegering en verwoesting van het kasteel. Wat kwamen de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV en de Staatse stadhouder Willem III bij Valkenburg en Maastricht doen? En hoe realistisch zijn de afbeeldingen van Kasteel Valkenburg eigenlijk? Ook prenten uit de collectie van LGOG zijn te zien! Een van de voorbeelden is hiernaast te zien. Deze prent komt uit de tekeningen en prentencollectie van LGOG die opgeslagen ligt bij het Historisch Centrum Limburg. De prent werd gemaakt door J. de Grave in 1669. Bijschrift: "getekent Bij Maestricht : De stadt Valckenborg met het Casteel. 1669".

Ook zullen er in augustus een aantal lezingen plaatsvinden over de expositie. Het programma is als volgt:

  • Zondag 7 augustus, 11:00 uur: Paul de Jong over de belegering en verwoesting van Kasteel Valkenburg, de Ruïne, 19e-eeuwse Romantiek en het opkomend toerisme in die tijd.
  • Zondag 11 september, 11:00 uur: Jacquo Silvertant over de plekken waar belegering en verwoesting zich afspeelden.
  • Zondag 18 september, 11:00 uur: Paul de Jong over Lodewijk XIV (Zonnekoning) en stadhouder Willem III in de regio, Josua de Grave (tekenaar van Kasteel Valkenburg vóór de verwoesting) en de staatkundige en religieuze situatie in de regio Valkenburg rond 1672.

De expositie loopt tot 9 oktober. Meer informatie is te vinden op de website van Museum Valkenburg.


Vorige nieuwsitem | Volgende nieuwsitem