Lezing 'Leren van je bazen: de metaalindustrie in Tegelen' online

Het plaatsje Tegelen staat vooral bekend om haar dakpannen- en baksteenindustrie. Maar wist u dat het ook een bloeiende metaalindustrie heeft gekend? De jonge onderzoeker Lenn Gorissen vertelt u in deze lezing over een onbekend stukje geschiedenis in zijn lezing Leren van je bazen: de metaalindustrie in Tegelen.

Het beeld dat veel mensen hebben van de industriële geschiedenis van Tegelen wordt voornamelijk bepaald door de dakpannen- en baksteenfabricage. En het is waar dat Tegelen de bakermat van de keramische nijverheid in Noord-Limburg is. Maar zo zouden we bijna vergeten dat Tegelen ook onderling verbonden bedrijven met een ondersteunende infrastructuur in de metaalindustrie had: het zogenaamde 'metaalcluster van Tegelen'.

Lenn Gorissen heeft onderzoek gedaan naar het metaalcluster, en wil het publiek nieuwe inzichten geven in de totstandkoming daarvan. Het ontwikkelingstraject in Tegelen was namelijk vrij opmerkelijk. Tijdens de beginjaren van de industrie lag een bloeiende metaalsector helemaal niet voor de hand. Er waren geen lokale grondstoffen, geen ervaringskennis, en een betrouwbare logistieke infrastructuur ontbrak eveneens. Voor Gorissen staan drie onderzoeksvragen centraal: waarom kozen ondernemers Tegelen als vestigingsplaats van een nieuw metaalbedrijf? Hoe gingen de pionierende ondernemers om met de struikelblokken op hun pad? En welke factoren en dynamieken hebben uiteindelijk geleid tot het metaalcluster van Tegelen?

Deze lezing werd gehouden op 29 oktober 2021 en is nu te bekijken via het YouTubekanaal van LGOG.


Vorige nieuwsitem | Volgende nieuwsitem