KICK-OFF Maand van de Geschiedenis 2022

Afgelopen zaterdag vond het kick-off evenement voor de Maand van de Geschiedenis 2022 plaats in Valkenburg. Verschillende gasten namen deel aan een tafelgesprek rond het thema ‘Wat een Ramp!’. Tijdens het eerste tafelgesprek bespraken Anique Hommels (Universiteit Maastricht), Ira Helsloot (Radboud Universiteit) en Hans de Smet (Koninklijke Militaire School België) de vraag: ‘Wat is een ramp?’. Een van de conclusies was dat de definitie van een ramp door context en tijdsbeeld bepaald wordt. De definitie van een ramp heeft te maken met de normen van veiligheid waar mensen aan gewend zijn.

Het tweede panelgesprek, dat werd geleid door Ira Helsloot, draaide rond de vraag ‘Wat is de rol van de media in de berichtgeving over rampen?’. Daan Prevoo (burgemeester van Valkenburg aan de Geul) vertelde over zijn ervaringen met de media tijdens de watersnoodramp in Valkenburg. Marc Josten (eindredacteur van Argos-TV, HUMAN en VPRO) ging in op het verschil tussen neutraliteit en objectiviteit binnen de media. Frank van Vree (bijzonder hoogleraar Geschiedenis van Oorlog, Conflict en Herinnering aan de UvA) vertelde over de iconische waarde van beelden tijdens een ramp. De panelgasten spraken ook over media framing: een ramp wordt vaak pas een ramp wanneer de media het als ramp labelt.

Tijdens de pauze en als afsluiting verzorgde Rene Haustermans verzorgde de muzikale omlijsting. Hij speelde een selectie ramp-gerelateerde liederen die vanuit cultuurhistorisch perspectief gekaderd werden.

Het kick-off event zal binnenkort terug te luisteren zijn als podcast in de reeks ‘Limburgs Verleden’.


Vorige nieuwsitem | Volgende nieuwsitem