Expositie: rampjaar 1672 kasteel Valkenburg opgeblazen

Dit jaar herdenkt Gemeente Valkenburg aan de Geul dat het 350 jaar geleden is dat Staatse (Nederlandse) soldaten het imposante Kasteel Valkenburg opbliezen en voor de Fransen onklaar maakten. Deze ramp vond plaats in 1672, het jaar dat nationaal geldt als het Rampjaar. Misschien ken je dit Rampjaar van ‘redeloos, radeloos, reddeloos’, de Hollandse Waterlinie en de moord op de gebroeders De Wit. Deze gebeurtenissen speelden zich af in Holland en Utrecht en kregen een vaste plaats in het nationale onderwijs.

In Valkenburg aan de Geul is de geschiedenis anders! Dat zie je tijdens de expositie Rampjaar 1672 Kasteel Valkenburg opgeblazen. In de nieuwe expositie laat je je meevoeren in het verhaal van de belegering en verwoesting van het kasteel. Wat kwamen de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV en de Staatse stadhouder Willem III bij Valkenburg en Maastricht doen? En hoe realistisch zijn de afbeeldingen van Kasteel Valkenburg eigenlijk?

Ook prenten uit de collectie van LGOG zijn te zien! De expositie loopt tot 9 oktober. Meer informatie is te vinden op de website van Museum Valkenburg.


Vorige nieuwsitem | Volgende nieuwsitem