Activiteiten Maand van de Geschiedenis online

Nieuwsgierig wat LGOG gaat doen tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober? Dan hebben wij goed nieuws, want het programma staat eindelijk online! In het teken van het thema rampen zullen wij samen met het Sociaal Historisch Centrum Limburg (SHCL), Historisch Centrum Limburg, Centre Céramique en Universiteitsbibliotheek Maastricht (Histo Bistro) een aantal activiteiten (online en offline) organiseren.

Thema's

Naast een kick-off splitsen we samen met het SHCL de maand op in 4 subthema's. Verschillende rampen uit de geschiedenis van Limburg komen aan bod. Ieder weekend zal een van deze thema's centraal staan tijdens een activiteit. Met de volgende onderwerpen gaan wij aan de slag:

  • Hulp bij ‘Limburgse’ overstromingen en hulp vanuit Limburg bij de Watersnoodramp van 1953.
  • Mijnrampen en mijnveiligheid, in samenwerking met Discovery Museum Kerkrade.
  • De naftakraker ramp op het DSM-terrein bij Geleen in 1975, in samenwerking met, onder andere, Heemkundevereniging Geleen en Heemkundevereniging Beek.
  • De ramp die niet kwam, ofwel de dreigende situatie van de Koude Oorlog in samenwerking met Bureau Europa en Museum Schuilen in Maastricht.

De Histo Bistro staat in het teken van voedselbonnen, oorlogsrecepten en schaarste: wat at men ten tijde van rampen in Limburg?

Programma

Bekijk de activiteiten op de website van de Maand van de Geschiedenis. Een volledig overzicht staat hieronder:

Online en offline

Ook online zijn wij te vinden! Zo zullen wij samen met L1 een aantal audiofragmenten met interviews over de bovengenoemde thema's publiceren waarin experts en ooggetuigen vertellen over de gebeurtenis.

Benieuwd wat de grootste rampen uit de Limburgse geschiedenis zijn? Ook die vraag beantwoorden wij samen met L1 in een lijst van de '10 grootste Limburgse rampen'.

Verder kun je een blog lezen over Limburgse hulp tijdens de watersnoodramp van 1953 en een wandeling downloaden over schuilplaatsen in Maastricht. Houd daarnaast zeker onze social media kanalen in de gaten voor interessante feitjes en spraakmakende foto's.


Vorige nieuwsitem | Volgende nieuwsitem