Zwarte bevrijdingskinderen

8 juni 2018

19:30 uur

Burgerhoes Landgraaf, Raadhuisplein 1 te Landgraaf

Entree: gratis voor leden van LGOG en de openbare bibliotheek; € 5 voor overigen

In 1945 en 1946 komen er in Limburg kinderen met een donkere huidskleur ter wereld. Hun vaders zijn Amerikanen uit het leger dat in september 1944 vanuit België de grens bij Maastricht overstak en het zuiden van Nederland ontzette. De baby’s van toen zijn inmiddels de zeventig gepasseerd.

In het vorig jaar door Mieke Kirkels gepubliceerde boek Kinderen van zwarte bevrijders vertellen twaalf kinderen van zwarte bevrijders hoe ze zich in hun jeugd handhaafden als uitzondering. Hoe het anders-zijn hen heeft getekend. Hoe het was om op te groeien in het compleet witte en overwegend katholieke zuiden van ons land. De kinderen van zwarte bevrijders vertellen over de familie waarin ze zijn geboren. Over hun moeders, over een onbekende vader die zijn gekleurde huid aan hen doorgaf. Ze vertellen over de vragen die ze niet durfden te stellen, die geen antwoord kregen of die genegeerd werden. Over de schadelijke gevolgen daarvan.

Op vrijdag 8 juni geeft Mieke Kirkels een door Kring Parkstad georganiseerde lezing over zwarte bevrijdingskinderen en over haar boek.

Bekijk hier de volledige uitnodiging >>


Vorige activiteit | Volgende activiteit