Wanneer komen Limburgers in Opstand?

18 oktober 2018

19:30 - 22:00 uur

Bernadinuscollege, Akerstraat 95, 6417 BK Heerlen

Entree: Leden LGOG gratis, niet-leden betalen €5,-

Het bureau van het LGOG organiseert op 18 oktober een panelgesprek over de vraag 'Wanneer komen Limburgers in Opstand?'. Dit thema past uitermate goed in het thema van de Maand van de Geschiedenis van dit jaar: ‘Opstand’. Het panel zal bestaan uit drie, voor de meeste mensen wel bekende, deskundigen, namelijk: Ad Knotter, Eric Lemmens en Rob van der Heijden.

Door de jaren heen is het beeld ontstaan van de ‘tamme’ Limburgers, die nooit in actie komen, terwijl dat historisch gezien niet juist is.

Dit blijkt al door het recentelijk instellen van de Hub Cobbenprijs. Deze prijs is genoemd naar de Hoensbroekse mijnwerker Hub Cobben die in 1975 met duizenden koempels naar Den Haag trok om hun onvrede over hun slechte pensioenen te uiten. Limburgers zijn dan wel moeilijk boos te krijgen, het zijn geen "goedmoedige sullen", zo luidde het motto van Hub Cobben, de organisator van de Mars op Den Haag.

Martin van der Weerden, één van de initiatiefnemers voor deze prijs, zal tijdens deze avond daarom ook onze gastheer zijn.

Deze avond zal beginnen met de kwestie rondom de Belgische Opstand en de strijd om Limburg. Gedurende de avond zal een historische lijn worden getrokken van deze Belgische Opstand naar verschillende andere opstanden waarbij Limburgers een rol hebben gespeeld.

Kortom: Er staat u een boeiende en opstandige avond te wachten!

Bekijk hier de volledige uitnodiging >>

U kunt zich inschrijven voor deze activiteit door hier te klikken >>


Vorige activiteit | Volgende activiteit