Première Grensgeval

19 november 2018

19:30 uur

Gotcha Cinema, Beekstraat 49-53 te Weert

Entree: € 10

Een eeuw na het einde van de Eerste Wereldoorlog vindt op maandag 19 november in Weert de Nederlandse première plaats van de film Grensgeval van Peter Crins. De film gaat in het bijzonder over het grensgebied Kessenich-Molenbeersel-Hamont en Thorn-Stramproy-Weert-Budel.

Aanleiding voor de film was mede dat op 18 november 1918, dus na de wapenstilstand, een Duitse munitietrein in Hamont ontplofte. Het aantal doden, Duitse militairen, is niet bekend maar loopt in de honderden.

De circa honderd minuten durende film bestaat uit verhalen van grensbewoners in hun eigen dialect. Deze verhalen zijn ondertiteld in het Nederlands. Grensgeval wordt ondersteund door authentiek beeldmateriaal (foto`s en films), dossiers en documenten. De film toont hoe de strijd tussen de grootmachten het leven in de grensstreek totaal ontregelde. Het vluchtelingenprobleem, de (vermeende) deserteurs, de ‘Doodendraad’, de smokkel van mensen en goederen en het uitbreken van de dodelijke Spaanse griep komen allemaal aan bod.

Bekijk hier de volledige uitnodiging >>


Vorige activiteit | Volgende activiteit