“Moet ik Latijn leren? De Latinisering van het Romeinse westen’’ door dr. Pieter Houten
Op vrijdag 11 oktober 2019 zal de lezing "Moet ik Latijn leren? De Latinisering van het Romeinse westen" plaats vinden in het Thermenmuseum in Heerlen. Deze lezing wordt gegeven door dr. Pieter Houten. Hij promoveerde in 2018 op de urbanisatie van het Iberisch Schiereiland in de Romeinse tijd.
Tijdens de lezing gaat Pieter in op de verspreiding van Latijn in het Romeinse rijk. Als we namelijk kijken naar een kaart met alle talen in het westen voor de komst van de Romeinen, zien we een rijk taalgebied waarin verschillende talen gesproken werden. Een aantal eeuwen later lijkt van veel van deze talen niets meer over te zijn. In het Romeinse westen overheersen dan het Latijn of Germaans. De verschillende Keltische en niet-Indo-Europese talen, behalve Baskisch, hebben het onderspit gedolven. Hoe kan dit? Zei iedereen zo maar “Ja!” op de bovengenoemde vraag? Of waren de Romeinen actief bezig met de verspreiding van het Latijn? En wat gebeurde met de talen die de mensen spraken voordat de Romeinen kwamen? Werd de lokale bevolking meertalig? Pieter zal deze vragen beantwoorden door uit te leggen op welke manieren men in contact kwam met het Latijn, en hoe er wordt gezocht naar een verklaring voor het succes van deze taal.
Aanleiding voor de lezing is de tijdelijke pop-up expositie VOCES POPVLI in het Thermenmuseum. Deze expositie van het project LatinNow vertelt alles over de Latijnse taal in de Romeinse tijd van onze eigen regio. Wat gebeurde er met de lokale talen? Hoe kon het Latijn zo succesvol zijn? LatinNow is een unieke tentoonstelling die momenteel een Europese tour maakt. Zo strijkt deze neer in Londen, Barcelona, Zaragoza, Trier, Wenen en Brugge . Voor Nederland heeft LatinNow haar keuze laten vallen op Heerlen. Volgens hen is het Thermenmuseum namelijk de ‘Nachtwacht’ binnen de archeologie.
Vorige activiteit | Volgende activiteit