Michel Lemaire: Jeugdculturen en subculturen na de mijnsluiting. ‘The Post-Industrials’

26 september 2023

19:30 uur

Thermenmuseum Heerlen, Coriovallumstraat 9 te Heerlen

Entree: leden gratis; niet-leden €5,-

Op dinsdag 26 september organiseert Kring Parkstad de lezing Jeugdculturen en subculturen na de mijnsluiting. ‘The Post-Industrials’ door Michel Lemaire.

Het beeld van de recente geschiedenis van Heerlen en omgeving wordt gedomineerd door economisch verval en drugsgebruik. Na de sluiting van de mijnen raakten veel voormalige mijnwerkersgezinnen in het slob. De politiek probeerde het tij te keren met massale sloop en nieuwbouw en de stad kleurde letterlijk en figuurlijk grijs.

Maar in de kieren van het beton groeide ook iets nieuws, in alle kleuren van de regenboog. De jongeren van de postindustriële steden vonden namelijk hun eigen weg en gaven hún leven en de stad opnieuw kleur met talloze subculturen.

Zo werd er door de alternatieve jongeren tijdens de jaren ’60 op alle fronten geëxperimenteerd, vierde de punk in Heerlen en omgeving hoogtij vanaf de late jaren ’70, bood gothic een oase van donkere romantiek in een kille buitenwereld, vonden jongeren verbroedering in de snoeiharde muziek van metal en hardcore, werd er in het holst van de nacht graffiti en vooral héél veel muziek gemaakt, van folk tot gabber.

In 2017 begon stadshistoricus Michel Lemaire aan een lang lopend project om dit nieuwe immateriële erfgoed en de creatieve kracht van de jongeren, de plek in de geschiedenis te geven die zij verdient. Na een spraakmakende expositie in 2017-2018 volgden tal van kleine events waarbij verhalen (oral history), vele foto’s uit particuliere collecties en documentatie werden verzameld. In oktober verschijnt het samengestelde boek The Post-Industrials, subculturen van Heerlen en omstreken.

Aanmelden kan middels een mail naar mevrouw Martens via: j.martens@historischgoud.nl

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit