Martin van der Weerden – Verhalen langs de grens; de langzame bevrijding van Limburg 1944/45

24 september 2024

19:00 uur

Pinkpopzaal van het Burgerhoes/Gemeentehuis te Landgraaf

Entree: leden gratis; niet-leden €5,-

Gaarne nodigen wij onze leden en overige belangstellenden uit voor de lezing van Martin van der Weerden “Verhalen langs de grens; de langzame bevrijding van Limburg 1944/45”.

De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met het Gilde Landgraaf en de Openbare Bibliotheek Landgraaf in het kader van “80 Jaar Bevrijding”.

Muzikale ondersteuning door William Charlier. Twan Brouns zal het drama toelichten dat zich vlak na de bevrijding in Leenhof afspeelde.

Verhalen langs de grens
In september 1944 begon vanuit het zuiden de bevrijding van Limburg. Door een aantal militaire tegenslagen duurde het ruim zeven maanden voordat onze provincie helemaal bevrijd was. Deze episode van nu ruim 75 jaar geleden heeft in sterke mate het verdere verloop van onze geschiedenis bepaald. Terreur en onderdrukking maakten in ons deel van Europa weer plaats voor mensenrechten en democratie.

De duur betaalde lessen uit het verleden mogen echter niet vergeten worden. Vrijheid en mensenrechten zijn helaas niet vanzelfsprekend. Het behouden van de verhalen speelt daarbij een grote rol. Jonge mensen daarbij betrekken is wezenlijk. “Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.”

De te beschrijven geschiedenis heeft meerdere kanten. De meeste burgers, Nederlanders én Duitsers, waren gewoon slachtoffer. De Duitse bezettingsmacht kon ook in ons land rekenen op voldoende medewerking. Daarom moet het verhaal van de bevrijding van Limburg ook vanuit beide kanten van de grens verteld worden. De huidige goede verstandhouding met onze oosterburen schept daarvoor ook de ruimhartige gelegenheid.

Vanuit middelbare scholen aan beide kanten van de grens togen in 2019 enkele tientallen enthousiaste scholieren van 14 tot 18 jaar aan de slag om de wederwaardigheden van de laatste generatie overlevenden van “de oorlog” vast te leggen. Een selectie hiervan, een fruitmand vol verhalen, is uitgegeven in de bundel “Verhalen langs de grens”. “Ter lering ende vermaak”. Een deel van de verhalen vertelt het alledaagse. Enkele verhalen zijn schokkend; ook die moeten verteld worden. Maar er zijn ook verhalen die eerder op de lachspieren werken.

Martin van der Weerden (1955) is historicus en woont vlak bij de grens in Spekholzerheide. Hij was tot voor kort docent geschiedenis aan het Bernardinuscollege. Daarnaast is hij al tientallen jaren actief bezig met de geschiedenis van Oostelijk Zuid Limburg. Vanaf 2010 brengt hij daarvan verslag uit in de rubriek “Van Nul tot Nu” in de regionale weekbladen.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden per mail: info@lgog.nl

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit