Lezing "Van Kloosterrade tot Oranje Nassau Mijnen" door Roland Bisscheroux

27 januari 2023

19:30 uur

Nederlands Mijnmuseum, Doctor Poelsstraat 29 in Heerlen

Entree: Leden: gratis, niet-leden: € 5,-

Op vrijdag 27 januari organiseert de Kring Parkstad een lezing "Van Kloosterrade tot Oranje Nassau Mijnen" door Roland Bisscheroux.

De lezing

We kennen allemaal de verhalen en beelden van de moderne steenkolenmijnbouw in de 20e eeuw. Veel minder bekend is de ontstaansgeschiedenis in de eeuwen daaraan voorafgaand. Al in de Romeinse tijd werd steenkool gevonden rond het Wormdal. Waarschijnlijk werd het gebruikt om huizen te verwarmen. Vanuit de Abdij Kloosterrade komt de ontwikkeling in de 18e eeuw breder op gang. In de 19e eeuw – de tijd van de Industriële Revolutie – komt de ontwikkeling in Kerkrade op stoom. Uiteindelijk kwamen de grootschalige Oranje Nassau Mijnen en de Staatsmijnen tot stand, die de regio onherkenbaar zouden veranderen. In deze lezing wordt de eerste mijnbouw rond Kerkrade en Heerlen belicht aan de hand van kaarten en beelden.

Roland Bisscheroux is historicus en archivaris in Purmerend. Hij heeft altijd een sterke band met de Oude Mijnstreek behouden en onder andere over Sarolea en de gebroeders Honigmann gepubliceerd.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden per mail: mwvdweerden@ziggo.nl of per telefoon: 06-15894406.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit