Lezing ‘Van Augustinessen naar Ursulinen - De lotgevallen van het klooster Jerusalem in de periode 1802-1838‘ door Paul van Meegeren

23 januari 2023

19:30 uur

Auditorium Venrays Museum, Mgr. Goumansplein 1, 5801 CZ Venray

Entree: leden gratis; niet-leden € 5,-

Op maandag 23 januari organiseert Kring Venray een lezing ‘Van Augustinessen naar Ursulinen: De lotgevallen van het klooster Jerusalem in de periode 1802- 1838’ door Paul van Meegeren.

De lezing
In 2022/2023 wordt in Venray uitvoerig stil gestaan bij ‘600 jaar Jerusalem’. In het Venrays Museum is tot 24 juli a.s. de tentoonstelling ‘Jerusalem 600 jaar - klooster en bewoners: een expositie over de geschiedenis van Jerusalem, haar bewoners en hun verbondenheid met de Venrayse bevolking tussen 1422 en 2022’ te bezoeken.

Met dit jubileum is iets bijzonders aan de hand. Het suggereert een ononderbroken geschiedenis van het klooster. Maar dit is niet het geval geweest. In 1802 werd het Augustinessenklooster op last van de Franse overheid gesloten om in 1838 weer open te gaan als klooster-pensionaat van de Ursulinen. Deze heropening danken we aan de vasthoudendheid van de laatste rector van Jerusalem en een kleine groep religieuzen die tegen beter weten in bleven geloven in een nieuwe toekomst voor hun klooster.

In de lezing volgen we de ondergang van het oude Jerusalem, staan we stil bij de vraag hoe het oude klooster er eigenlijk uitzag, kijken we mee met de pogingen van de burgemeester (‘maire’) van Venray om aan Jerusalem een heel nieuwe bestemming te geven, duiken we in drie testamenten om uiteindelijk te eindigen op donderdag 20 september 1838, de dag dat een huifkar met acht Ursulinen Venray binnenrijdt.

Paul van Meegeren (Venlo 1961) studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht en behaalde vervolgens het diploma Archivistiek. Sinds 1995 werkt hij als archivaris bij de gemeente Venray. Hij publiceert met enige regelmaat over de geschiedenis van Venray en geeft lezingen en rondleidingen over dit onderwerp. Hij was een van de kerndocenten van de Basiscursus Streekgeschiedenis Venray die het LGOG Kring Venray organiseerde.

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit