Lezing "Sporen in Linne" door Henk Kolkman

3 oktober 2022

19:30 uur

De Oranjerie, Kloosterwandplein 12-16, Roermond

Entree: Leden: gratis, niet-leden: € 2,50

Op maandag 3 oktober organiseert Kring Gelders Overkwartier van Roermond een lezing "Sporen in Linne" door Henk Kolkman.

De lezing

In Linne was industriespoor te vinden bij de NS Grinderij in Linne. Afwijkend van wat bijvoorbeeld bij NS gebruikelijk was, werd niet met locomotieven gerangeerd, maar met paarden en later met “rail-wegvoertuigen”. In deze lezing zal niet alleen aandacht worden besteed aan zulke technische zaken, maar ook aan de maatschappelijke inpassing van de techniek. Een voorbeeld: Solvay in Herten maakte uit het onschuldige keukenzout het zeer giftige chloorgas, dat per trein vervoerd werd naar de fabrieken die het in kunststoffen verwerkten. In Nederland golden voor dit vervoer veel strengere veiligheidsmaatregelen dan in het buitenland.

De bewoners van de singels in Bergen op Zoom hadden daar geen boodschap aan, want zij zagen de chloortreinen op een meter van hun voordeur passeren. Onder druk van de aanhoudende protesten – ook door Greenpeace bij Solvay in Herten – werd een nieuwe goederenspoorlijn “buitenom” aangelegd. De overheid kwam later met nieuwe regelgeving: chloor mocht alleen nog geproduceerd worden op de plaats waar het nodig was, zodat het transport van chloor verdween. Dit betekende ook het einde van de chloorproductie in Herten.

Henk Kolkman (1947) heeft een belangrijk deel van zijn werkzame leven besteed aan onderzoek van vliegtuigongevallen. Zijn hobby betreft een andere vorm van transport, namelijk spoorwegen. Hij schreef een boek en diverse tijdschriftartikelen over industriespoorwegen in
Nederland.

Praktische informatie

In de Kloosterzaal van de Oranjerie is slechts plaats voor 73 personen. Gelet op de belangstelling voor onze lezingen en het beperkt aantal plaatsen dient u zich tijdig voorafgaand aan te melden op het adres: info@lgog-roermond.nl met vermelding of met u een introducé(e) meekomt. Kort voorafgaand aan de lezing krijgen degenen die zich tijdig hebben aangemeld, een bevestiging per e-mail. Aan hen die geen lid zijn van het LGOG of donateur van Rura wordt € 2,50 entree in rekening gebracht.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit