Lezing Prof. Dr. Jacco Pekelder. Duitsland: (te) sterk voor Europa?

24 oktober 2022

19:30 uur

Thermenmuseum Heerlen

Entree: Leden: gratis, niet-leden: € 5,-

Op maandag 24 oktober organiseert Kring Parkstad Limburg een lezing door prof. dr. Jacco Pekelder. Duitsland: (te) sterk voor Europa?

De lezing

‘Duitsland is te groot voor het servet, maar te klein voor het tafellaken.’ Dat is een veel gehoorde uitspraak om te zeggen dat het altijd moeilijk is geweest het juiste evenwicht tussen de rest van Europa en het centrum van ons continent te vinden. Duitsland heeft – afgezien van Rusland – de meeste inwoners, staat cultureel en wetenschappelijk op hoog niveau en heeft de sterkste economie. Maar Duitsland is ook weer niet zo groot dat het de anderen – Frankrijk en Engeland voorop – echt de wet voor kan schrijven. De beide wereldoorlogen van de twintigste eeuw hebben dat duidelijk aangetoond.
Op dit moment hopen veel Europeanen dat Duitsland het voortouw neemt om ons continent door de woelige baren van Covid-19, economische depressies en veiligheidspolitieke uitdagingen te leiden. Van alle Europese en zelfs wereldleiders stond Angela Merkel het hoogst aangeschreven. We leven kortom in een tijd van hernieuwde macht van Duitsland. Toch is het nog de vraag of Europa mentaal werkelijk bereid is Duits leiderschap te aanvaarden. Eerdere episodes in de geschiedenis van ons continent wijzen in een andere richting. Toen Duitsland zich 150 jaar terug, in 1871, eindelijk tot een sterk Keizerrijk verenigde, reageerde Europa onthutst en met veel wantrouwen.
Prof. dr. Jacco Pekelder spreekt in Heerlen over zijn huidige onderzoek naar de moeilijke positie van Duitsland in Europa door de eeuwen heen. Hij vergelijkt daarbij de huidige situatie met het lange eenwordingsproces van Duitsland in de 19de eeuw. Vooral vanaf 1830 kwam er in Duitsland een sterke liberale beweging voor nationale eenheid op. Hoe werd die beweging eigenlijk door de Fransen, Polen, Nederlanders en andere naburige naties ontvangen? Waren zij bang voor een nieuw verenigd Duitsland middenin Europa of dachten zij daarvan ook te kunnen profiteren? Op welke manier wilden zij het nieuwe Duitsland van de toekomst in Europa integreren?

Praktische informatie

Aanmelden kan via de volgende link.

Mocht het niet lukken met de aanmelding via Google Forms, dan kunt een mail sturen naar: j.martens@historischgoud.nl.

U kunt uw auto parkeren op de busbaan voor het museum of op het trottoir naast de ingang. Let op: er zijn een beperkt aantal parkeerplaatsen.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit