Lezing over krijgsheer Maarten van Rossem

Op maandag 1 november organiseert Kring Gelders Overkwartier van Roermond een lezing met als titel De plundertochten van de Gelderse krijgsheer Maarten van Rossem: Roermond als uitvalsbasis van plunderende ‘gelderaers’. Deze lezing zal gegeven worden door historicus Sander Wassing.

Tijdens zijn studie specialiseerde Wassing zich in de geschiedenis van de Nederlanden gedurende de zestiende en zeventiende eeuw. Tijdens deze lezing zal hij vertellen over de beruchtste veldheer van de zestiende eeuw: Maarten van Rossem (ca. 1490-1555). Zijn lijfspreuk illustreert zijn krijgstactiek: "Blaken en branden (verwoesten en plunderen) is het sieraad van de oorlog". Kerkklokken, zendboden en rookkolommen aan de horizon waarschuwden mensen dat de 'gelderaers' in aantocht waren. In Roermond, dat toen onderdeel uitmaakte van het Gelderse kwartier Opper-Gelre, begonnen en eindigden diverse van deze plundertochten.

Landsheer Karel V (1500-1558) koesterde de ambitie om alle Nederlandse gewesten aan zijn gezag te onderwerpen. Dat betekende dat hij ook het hertogdom Gelre bij zijn gebieden wilde voegen; een ambitie waar de Gelderse hertogen zich uiteraard fel tegen verzetten. De gewone man kreeg de rekening gepresenteerd van het conflict dat tot 1543 steeds hoger opliep. Decennialang hield Maarten van Rossum, in dienst van de Gelderse hertogen, door terreur en guerrillaoorlogvoering de Nederlanden in zijn greep.

Wie was Maarten van Rossem en wat dreef hem? Welke krijgsbuit streek hij op en welke tactieken werden gebruikt? Hoe raakten inwoners van Roermond betrokken bij deze activiteiten? Deze en andere vragen worden tijdens de lezing aan de orde gesteld.

Er is plaats voor 73 personen in de zaal. Aanmelden is verplicht via info@lgog-roermond.nl.

Degenen die zich al schriftelijk bij ons hebben aangemeld, behoeven dit niet opnieuw te doen.

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit