Lezing over het project ‘Oorlog in Arcadië’ over Nederlandse kastelen en landgoederen in de Tweede Wereldoorlog
25 oktober 2024
20:00 uur
Gebouw “de Beemde”, Koningswinkelstraat 30 A, 6301 WJ Valkenburg
Entree: Vrije gave
Op vrijdag 25 oktober organiseert LGOG Kring Valkenburg en Heuvelland een lezing over het project ‘Oorlog in Arcadië’ over Nederlandse kastelen en landgoederen in de Tweede Wereldoorlog.
De lezing
Arcadië, paradijs op aarde. Zo werden Nederlandse kastelen en landgoederen vanaf de zeventiende eeuw vaak gezien. In Nederlands landgoedonderzoek is de periode 1940-1945, waarin de oorlog naar arcadië kwam, veelal onderbelicht. Nederlandse, Duitse en Geallieerde legers vorderden een groot aantal kastelen en landhuizen met hun bijhorende boerderijen en gronden. Eigenaren werden geconfronteerd met gevaarlijke situaties en stonden vaak voor onmogelijke keuzes, die nog decennia lang invloed zouden hebben.
Meer dan 90 Nederlandse landgoederen werden door het Nederlandse leger gebruikt tijdens de mobilisatie. Maar liefst 400 werden gevorderd door de Duitse bezetter voor uiteenlopende functies. Zo’n 105 kastelen en landhuizen raakten compleet verwoest door oorlogsgeweld en honderden licht tot zwaar beschadigd. Door buitenverblijven te bestuderen als microkosmossen in bezettingstijd ontstaat dieper begrip van het leven op het platteland.
In de nieuwe publicatie Oorlog in Arcadië komen veel thema’s komen aan bod. Niet alleen het militaire belang van landgoederen, maar ook zelfvoorzienendheid, kunst(roof), de rol van eigenaren, toerisme, verwoesting en wederopbouw. Het boek geeft zowel een overzicht van belangrijke gebeurtenissen en processen rondom Nederlandse kastelen en landgoederen in oorlogstijd, als intieme, persoonlijke inzichten van landgoedeigenaren, militairen en vluchtelingen.
Het landelijke onderzoek Oorlog in Arcadië, over Nederlandse kastelen en landgoederen in de Tweede Wereldoorlog, is een samenwerking van het Gelders Genootschap en de Nederlandse Kastelenstichting.
In de lezing zal extra aandacht worden gegeven aan Limburgse kastelen en landgoederen, waaronder ook Oost, Schaloen, Wijlre en Neubourg.
De spreker
Dr. Elyze Storms-Smeets (1975, Valkenburg) is historisch geograaf en gespecialiseerd in landgoederen en buitenplaatsen. Ze promoveerde in 2005 op de geografie van buitenplaatsen en landgoederen, 1800-1950. Sinds 2007 is zij werkzaam bij het Gelders Genootschap en van 2012-2017 was ze tevens universitair docent Historische Buitenplaatsen en Landgoederen bij Rijksuniversiteit Groningen. Vanaf 15 april 2021 is Elyze buitengewoon universitair hoofddocent Cultureel Erfgoed en Participatieve Ruimtelijke Ontwikkeling (Cepro). Elyze is als vrijwilliger betrokken bij de Stichting Limburgse Kastelen en de commissie Landschapsgeschiedenis van het Limburgs Geschiedkundig en Oudheidkundig Genootschap.
De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.
Vorige activiteit | Volgende activiteit