Lezing over en excursie naar Limburg a.d. Lahn

De Kring Valkenburg & Heuvelland van het LGOG en de Heemkundevereniging Schin op Geul organiseren een lezing over en een excursie naar Limburg a.d. Lahn

De lezing op 15 augustus, met veel beeldmateriaal over de geschiedenis en structuur van Limburg a.d. Lahn, als voorbereiding op de excursie, wordt verzorgd door de geograaf Hub Stohr, die ons ook op 24 augustus zal rondleiden.

Een kerk met 7 torens die al van ver het beeld van de stad bepaalt. Een burcht die samen met die kerk een plekje op een hoge rots moet delen. Een brug met een brugtoren die al sinds de Middeleeuwen een rivier overspant. Een stad met straten, stegen en pleinen vol met vakwerkhuizen en nog meer vakwerkhuizen, al vele eeuwen oud. Er zijn weinig steden die zo goed hun middeleeuwse karakter en sfeer hebben behouden als Limburg an der Lahn. De stad kende een grote bloei in de Middeleeuwen. Een belangrijke weg tussen Keulen en Frankfurt kruiste hier de Lahn, een rivier die de Rijn verbindt met de gebergten Westerwald en Taunus, rijk aan ertsen en hout. Tolgelden en handel brachten toen welvaart en overvloed. Er kwam een enorme kerk met veel torens, in romaanse en gotische stijl. Burgers bouwden mooie, grote, rijkversierde huizen. Maar later braken er magere tijden aan, stagnatie maakte zich meester van de stad, alles bleef zoals het was. Gelukkig kende Limburg ook nog weinig vernietigend oorlogsgeweld en zo bleef de stad uit de Middeleeuwen grotendeels tot in onze tijden bewaard. In ‘Limburg an der Lahn’ zie je en proef je de middeleeuwse stad. En dat is nu weer de grote rijkdom van de stad: toeristen weten haar wel te vinden.

En dan was er ook nog die bisschop die zijn optrekje met vele miljoenen opknapte…….

Onze jaarlijkse lezing en excursie gaat dit jaar over en naar Limburg an der Lahn, een stad in Hessen, wel wat verder weg dan afgelopen jaren, maar zeer bijzonder en bijna sprookjesachtig mooi. Ongetwijfeld een van de mooiste vakwerksteden in Duitsland.

Tijdens de lezing wordt met veel beeldmateriaal een overzicht gegeven van de geschiedenis en structuur van Limburg an der Lahn. Gedetailleerder zal worden ingegaan op de Dom, de burcht, de Lahnbrug en een aantal kenmerkende panden uit de binnenstad.

De lezing op donderdag 15 augustus 2024 is ook voor niet-leden gratis toegankelijk, met de mogelijkheid van een vrije gift. U kunt ook de lezing bijwonen zonder aan de excursie deel te nemen, of aan de excursie deelnemen zonder de lezing bij te wonen.

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit