Lezing over Dionysius de Kartuizer door Peter Thissen

Dionysius de Kartuizer (1402-1471) was één van de grootste mystici en theologen van zijn tijd. Hij leefde als monnik in het Roermondse kartuizerklooster, maar zijn geschriften werden nog eeuwen na zijn dood door heel Europa gedrukt en gelezen.

Deze lezing wordt georganiseerd door NGV Zuid-Limburg en de Sectie Genealogie van het LGOG. Alle leden van het LGOG zijn welkom.

De zaal is open om 19:30 uur. De lezing start om 20:00 uur.

Over de lezing

Op 3 december 2022 ging in de Roermondse Caroluskapel onder grote belangstelling het kistje open waar zijn schedel in bleek te zitten. Sindsdien is een kostbaar onderzoek gaande naar het DNA-materiaal van deze schedel; ook een documentaire is gepland. Uit het DNA--materiaal kan blijken welke mensen van tegenwoordig nog genetisch verwant zijn aan de monnik. Maar dit DNA-onderzoek laat de historische bronnen buiten beschouwing, alhoewel die belangrijke informatie leveren over wat er met de schedel is gebeurd sinds Dionysius overleed. Peter Thissen heeft die bronnen wel geanalyseerd. Hij beantwoordt de vraag hoe zeker het is dat de schedel in het kistje inderdaad van Dionysius de Kartuizer is geweest. Dus beantwoordt hij ook de vraag hoe zinvol het DNA-onderzoek bij voorbaat eigenlijk was en is. In zijn lezing besteedt Peter Thissen aandacht aan de vraag wat genealogisch onderzoek aan de hele affaire nog kan toevoegen.

Over Peter Thissen

Peter Thissen

Peter Thissen (1966) is van beroep headhunter. Als historicus is hij gespecialiseerd in de geschiedenis van katholieke geleerdheid en kloosterbibliotheken in de vroegmoderne periode. Hij promoveerde in 2012 op een proefschrift over de bibliotheek van het Roermondse kartuizerklooster waar Dionysius woonde.


Vorige activiteit | Volgende activiteit