Lezing over de inval van Willem van Oranje in Zuid-Limburg in 1568

14 februari 2023

20:00 uur

Parochiehuis Gulpen, Kapelaan Pendersplein 10, 6271 BV Gulpen

Entree: vrije gave

Op dinsdag 14 februari organiseert Kring Valkenburg & Heuvelland in samenwerking met Heemkundevereniging Galopia een lezing door Lei Heijenrath over het begin van de Tachtigjarige Oorlog in Zuid-Limburg in 1568.

De lezing

Ruim 450 jaar geleden brak de 80-jarige oorlog uit. Die begon met militaire invallen in Groningen en Zuid-Limburg en leidde uiteindelijk tot een onafhankelijk Nederland. Prins Willem van Oranje was de aanstichter van de rebellie tegen koning Philips de Tweede van Spanje die ook Heer der Nederlanden was.
In deze lezing staat Lei Heijenrath stil bij de omstandigheden die hebben geleid tot de inval in Zuid-Limburg in 1568. De veldtocht die Willem van Oranje ondernam in een ultieme poging om zich van de Nederlanden meester te maken en die jammerlijk mislukte. Aandacht wordt besteed zowel aan de hoofdrolspelers op het politieke toneel als aan de gevolgen die de militaire operatie had voor de burgerbevolking en de verwoesting van de streek. Ook bespreekt hij de tekst van het Wilhelmus die geïnspireerd is op die gebeurtenissen, zodat iedereen na afloop weet wat die woorden van ons volkslied betekenen.

Lei Heijenrath is neerlandicus en voorzitter van de stichting Fontes Rodenses te Kerkrade. Deze stichting houdt zich bezig met de bestudering van de geschiedenis van het voormalige Land van Rode. Een aantal publicaties zowel op regionaal historisch gebied als op dat van de dialecten staat op naam van Lei Heijenrath.

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit