Lezing 'Ontroerende uitbeeldingen van de kruisweg in de gemeente Horst aan de Maas' door Anton de Leeuw

LGOG Kring Ter Horst nodigt u uit voor de lezing "Ontroerende uitbeeldingen van de kruisweg in de gemeente Horst aan de Maas" door Anton de Leeuw op woensdag 21 mei.

Het passieverhaal van Christus heeft aan actualiteit nauwelijks ingeboet, denk aan de tv-registratie van The Passion die jaarlijks een miljoenenpubliek trekt. We kennen vele aansprekende uitvoeringen van het passieverhaal, klassiek èn eigentijds. In elke rooms-katholieke kerk hangt de kruisweg in veertien staties en velen van ons kennen deze nog vanuit hun religieuze opvoeding.

Ook de kerken van de parochies in de gemeente Horst aan de Maas herbergen veelal traditionele, maar soms bijzondere en vernieuwende voorbeelden van een kruisweg, meer of minder fraai.

In deze lezing passeren enkele opmerkelijke uitbeeldingen van het passieverhaal de revue. Juist in deze tijd van ontkerkelijking en het onttrekken van kerkgebouwen aan de eredienst is het belangrijk om daar aandacht aan te schenken.

Voor de pauze beschouwen we de kruiswegen in de parochiekerken van Kronenberg (Adya Van Rees-Dutilh 1931), Sevenum (Jac Maris 1955-1956) en Tienray (Charles Eyck 1954-1962). Daarbij besteden we aandacht aan een aantal aspecten, waaronder:

· De rol van de vrouwelijke kunstenaar in een tijd dat veel van hen in de schaduw stonden van hun mannelijke collega’s.
· De betekenis van de autonome kunstenaar die met zijn uitbeeldingen de artistieke kwaliteit van de kerkelijke kunst op een hoger niveau kon tillen.
· De bijzondere uitdaging die voor hen lag in het realiseren van een zo aangrijpende opdracht als het realiseren van een kruisweg.
· De worsteling tussen kunstenaar en kerkelijke gezagsdragers en de brug die uiteindelijk geslagen werd tussen kerk en moderne kunst.

Na de pauze zal de toehoorder meegenomen worden naar de parochiekerk van Broekhuizenvorst met zijn bijzondere keramieken kruisweg uit 1952. Na de Tweede Wereldoorlog gaf Henry Moore nieuwe impulsen aan de beeldhouwkunst en Wim van Hoorn heeft dit in Broekhuizenvorst vertaald naar een ontroerend verhaal. Deze kruisweg kreeg enkele jaren later een prachtig vervolg in de Petruskerk te Baarlo.

De spreker

Anton de Leeuw (1951) is gepensioneerd docent pedagogiek en in 2015 afgestudeerd in Kunst- en Cultuurwetenschappen. Zijn masterscriptie aan de Open Universiteit Nederland handelde over controversiële kruiswegen in de eerste helft van de twintigste eeuw. Hij heeft ook daarna onderzoek gedaan naar kruiswegen in Limburgse kerken en over dit onderwerp gepubliceerd, onder andere in het blad INFO van de LGOG kring Ter Horst. Hij heeft als inventarisator gewerkt van kerkelijk roerend goed in het Bisdom Roermond en is momenteel vrijwilliger collectiebeheer van Keramiekcentrum Tiendschuur te Tegelen.

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit