Lezing 'Metaaldetectie in een nieuw daglicht'
Op zaterdag 15 januari organiseert de Sectie Archeologie de online lezing ‘Metaaldetectie in een nieuw daglicht’.
De eerste metaaldetecties vonden plaats in de 19e eeuw. Ook in de Eerste en Tweede Wereldoorlogen is veel gebruik gemaakt van metaaldetectoren. De hobby-versie van metaaldetectie werd populair in de USA in de jaren ’60. In Nederland is metaaldetectie bekend vanaf de jaren ’70. Momenteel zijn zeker een aantal duizend personen actief. Waarom? Het is een groeiende hobby, zelfs tijdens de pandemie. Het is spannend, intensief, goed voor je conditie, goed voor de bodem doordat er ook chemische stoffen worden opgehaald, goed voor de kennis, maar het kan ook gevaarlijk zijn door onbekende munitie. Vrijwilligers in de metaaldetectie-wereld kunnen bijdragen aan de ‘witte vlekken’ van de geschiedenis.
Metaaldetectie levert soms een tweestrijd op; het gaat vaak goed, maar ook wel eens mis. Er worden gaten achtergelaten in grasvelden of de buit wordt verkocht. Het kan ook heel goed gaan, door vrijwilligers die worden betrokken bij een opgraving.
Anton Cruysheer – archeoloog en manager erfgoed bij Landschap Erfgoed Utrecht – zal in deze lezing dieper ingaan op de verschillende aspecten die metaaldetectie met zich meebrengt.
Wilt u de lezing bijwonen? Aanmelden kan tot uiterlijk donderdag 13 januari via deze link. U ontvangt dan een uitnodiging van de ZOOM-vergadering.
De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.
Vorige activiteit | Volgende activiteit