Lezing Jos Bours “Vaderhaat en vrouwenangst”

25 mei 2023

19:30 uur

Oos Zittesj Hoes, Odasingel 659, Sittard

Entree: Gratis

Op donderdag 25 mei organiseert Kring De Westelijke Mijnstreek de lezing “Vaderhaat en vrouwenangst” door Jos Bours.

De lezing

Vaderhaat en vrouwenangst, dat is de titel van de presentatie die Jos Bours, schrijver van het boek Opeens geen grenzen meer zal verzorgen.

De schrijver, die in Schinnen werd geboren, zoekt in zijn boek naar antwoorden op de vraag: waar kwamen in Duitsland na 1918 toch opeens al die gewelddadige jonge mannen vandaan? Was dat nou het resultaat van een violent opvoedingspatroon? Of toch vooral het gevolg van de vernedering en ontwrichting na de zeer gewelddadige verlopen wereldoorlog en het feit dat die zich geheel buiten Duitsland had afgespeeld? Heeft wellicht de arbeidersrevolutie in de Duitse steden invloed gehad, een opstand die alles opeens op z’n kop zette, lang geweldloos bleef maar uiteindelijk bruut en genadeloos werd neergeslagen door vrijkorpsen, leger en de leiding van –nota bene- de sociaaldemocratische partij?

Met andere woorden: wat heeft die mannen toch bezield?

De voorkaft van zijn boek toont een schilderij van de Duitse kunstenaar George Grosz, die in de hoofden van zijn Duitse landgenoten probeert te kijken.

En dat is precies wat Jos in zijn onderzoek ook doet. In die hoofden trof fascinerende dingen aan.

Zoals in de geschriften van extreemrechtse jonge vrijkorpsofficieren, nazi’s avant la lettre met hun haat tegen democraten en socialisten, hun (symbolische) vaders en vooral tegen vrouwen. Maar die vrouwenangst en geweldfantasieën zijn ook te vinden in de gedichten van de jonge Bertolt Brecht en schilderijen van George Grosz en Otto Dix.

Al die uitingen vertellen iets over de verwrongen wisselwerking tussen de buitenwereld en de Duitse mannelijke binnenwereld in die dagen.

En hoe zit het dan met de mannelijke binnenwereld in onze dagen? Want de vraag is natuurlijk: waarom fascineerden deze dingen de schrijver zo?

Jos is in 1946 geboren en zal in zijn presentatie ook vertellen hoe ervaringen in zijn Limburgse jonge jaren en zijn linkse jongemannentijd soms op wonderlijke wijze vergelijkbare gevoelens in zijn eigen binnenwereld opriepen.

De spreker
Jos Bours werd in 1946 geboren in Schinnen en schreef theaterteksten, romans en ervaringsverhalen, zoals het bekende Mijnwerkers, verhalen om te onthouden uit 1979, dat hij samen met mijnwerker Wim Nijsten en zijn vrouw Marlies Hautvast samenstelde.

Samen met Marlies richtte hij in 1977 het Stut Theater op, de eerste Community Theatergroep van Nederland. Op basis van levensverhalen van buurtbewoners met Nederlandse, Turkse of Marokkaanse achtergrond schreef hij meer dan 70 toneelteksten, die vervolgens door geïnterviewden zelf werden uitgevoerd.

Van zijn hand zijn ook de romans De jongens van het Glaspaleis uit 2014 en Duvelsprie uit 2018, die zich in Limburg afspelen. In 2022 verscheen het boek Opeens geen grenzen meer, dat deze avond centraal zal staan.

De volledige uitnodiging kunt u hier vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit