Lezing Henk Kern “Russisch Roulette: over de hervorming, transitie en reactie van Rusland onder het bewind van Gorbatsjov, Jeltsin en Poetin”

2 februari 2023

19:00 uur

Oos Zittesj Hoes, Odasingel 659 te Sittard

Entree: Gratis

Op donderdag 2 februari organiseert de Kring Westelijke Mijnstreek een lezing “Russisch Roulette: over de hervorming, transitie en reactie van Rusland onder het bewind van Gorbatsjov, Jeltsin en Poetin” door Henk Kern.

De lezing

De nadagen van het Sovjetsysteem, de opkomst van Gorbatsjov, de implosie van de Sovjet Unie, de periode Jeltsin, de wilde jaren van de liberalisering en de opkomst van Poetin en wat er verder volgt. Dit alles als aanloop naar de huidige situatie: de verhouding tussen Rusland en het Westen nu en de oorlog in Oekraïne.

De spreker is Henk Kern (1960) is als Universitair Docent verbonden aan de opleidingen Geschiedenis en Russische Studies van de Universiteit Leiden. Hij geeft colleges over de geschiedenis van Rusland en de Russen alsook over specifieke deelonderwerpen zoals het nationaliteitenvraagstuk, de Russische Revolutie en de herinneringen aan de Sovjetunie. Dhr. Kern is gepromoveerd op het proefschrift Denken over Rusland. Europese beschouwingen over de Grote Hervormingen, 1861-1881 (Pegasus; Amsterdam 2008). Dit boek vertelt hoe in Europa de Ruslandkunde als wetenschappelijke discipline ontstond op hetzelfde moment dat in Rusland onder leiding van tsaar Alexander II begon werd aan een door Europa geïnspireerd moderniseringsproces. Vanuit beide zijden van de oost-westgrens ging een nieuwe wereld open.

Graag vooraf aanmelden bij de secretaris uitsluitend via e-mail: helmi.vanbergen@home.nl

De volledige uitnodiging is hier te vinden.


Vorige activiteit | Volgende activiteit